Afbeelding
Foto: Tractorentoertocht

Wél toertocht met tractoren door de Zuidwesthoek

Algemeen

WOENSDRECHT - Stichting Boerendag Woensdrecht kon niet anders dan de Boerendag op zondag af te gelasten. Het weiland aan de Reimerswaalweg te Hoogerheide laat al jaren het vrolijke beeld zien van kinderen en volwassenen die kriskras over het grasland lopen naar de vele activiteiten. Met de 1,5 meter afstand van elkaar vervalt de spontaniteit van het evenement, los van het feit hoe je dat zou moeten organiseren in contact met dieren en in een maisdoolhof. Eind juni heeft het bestuur van de Boerendag dan ook beslist de Woensdrechtse Boerendag dit jaar niet te organiseren.
Maar het goede nieuws is dat de 'Tractorentoertocht 2020' wél doorgaat, op zaterdag 12 september!

Met de vrijwilligers van de tractorentoertocht heeft het bestuur overlegd of de Gemeente Woensdrecht om toestemming gevraagd zou worden om dit evenement wél te organiseren. Antwoorden op twee vragen waren daarbij van belang: 'Kunnen we het zo organiseren dat we redelijkerwijs aan de corona-regels kunnen voldoen?' en 'Kunnen we het ons financieel veroorloven omdat met het achterwege blijven van sponsorgelden we een financieel tekort kunnen verwachten?' Op beide antwoorden kwamen men met elkaar tot een volmondig ja. Voor de deelnemers die hun (veelal oude) tractor als hun grootste hobby en bezit zien, en voor het publiek dat van die mooie machines kan genieten. Dat de Stichting dan het reservepotje aan moet spreken voor het financieel tekort, neemt ze op de koop toe.

Extra maatregelen

De gevolgen voor de organisatie van de corona-problematiek zijn niet te overzien. Gelukkig heeft de Gemeente Woensdrecht geholpen met een standaard protocol en met concrete adviezen. Zaken als opstelling van de tractoren bij de start-pauze-finish, verstrekking van eten en drinken aan de deelnemers, sanitaire voorzieningen et cetera moeten allemaal overdacht worden vanuit de basisregel van de 1,5 meter afstand. Veel extra werk en maatregelen dus.

Start eerder

Daar komt nog iets bij. Door het corona-tijdperk zijn niet alleen veel evenementen afgelast, maar ook verschoven. Zo kwamen we er pas in een later stadium achter dat Wielercomités van Hoogerheide en Huijbergen de Woensdrechtse Wielerzomer 2020 organiseren met als finaledag 12 september in Huijbergen. In goed overleg is de route van de tractoren aangepast; het gevolg is ook dat er eerder wordt gestart aan de Reimerswaalweg te Hoogerheide: nu om 12:00 uur. De organisatie van de Tractorentoertocht heeft daarnaast gebruik kunnen maken van hun coronaprotocol, zoals dat reeds gepubliceerd was op de website van de Woensdrechtse Wielerzomer.

Pauzeplaats

Dan was er nog het probleem van de pauze-plaats. Door de 1,5 meter maatregel kon de pauze niet plaatsvinden op het Ouwe Raedthuysplein te Hoogerheide, maar op een ruimere locatie. Dat is het terrein aan de Scheldeweg te Hoogerheide (naast Bistro d’Ouwe Leeuw).

Met alle moeite die extra nodig is voor het organiseren van de Tractorentoertocht, hoopt Stichting Boerendag Woensdrech dat het publiek, met inachtneming van de 1,5 meter maatregel, gaat genieten van de mooie hobbyisten met onder meer hun John Deere, McCormick, Ferguson et cetera. En laten we hopen op mooi weer en een te organiseren Woensdrechtse Boerendag-weekend in het tweede weekend van september 2021.

Programma

Tussen 11.00 en 12.00 uur: Verzamelen tractoren op terrein aan de Reimerswaalweg, bij Korteven in Hoogerheide

12.00 uur: start toerrit Reimerswaalweg richting rotonde naar Zuidgeest, richting Wouwse Plantage en vervolgens Huijbergen

13.30 uur: Aankomst in Huijbergen

14.30 uur: Pauze op het terrein aan de Scheldeweg in Hoogerheide

15.30 uur: Aankomst in Ossendrecht

16.30 uur: Finish op het terrein aan de Reimerswaalweg in Hoogerheide.

Afbeelding