Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Burgemeester Frank Petter tijdens de persconferentie over het fors gestegen aantal corona-besmettingen in Bergen op Zoom.
Burgemeester Frank Petter tijdens de persconferentie over het fors gestegen aantal corona-besmettingen in Bergen op Zoom. (Foto: Bep Tielemans)

Flinke toename corona in Bergen op Zoom

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het aantal positief op corona geteste mensen in Bergen op Zoom is in korte tijd flink gestegen. Burgemeester Frank Petter heeft aangekondigd extra toe te zien op naleving van de voorschriften die gelden.

In de periode van 1 tot en met 9 augustus zijn 965 mensen uit Bergen op Zoom op corona getest, waarvan 139 positief. Hoewel de GGD geen echte bronnen boven water heeft gekregen of brandhaarden heeft ontdekt, is bijna de helft van de besmettingen geconstateerd binnen de moslimgemeenschap. Het offerfeest zou een aanleiding kunnen zijn geweest. "Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan", legt GGD-arts infectieziekten Van Dijk uit. "Een en ander gaat in hele goede samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap", liet burgemeester Petter maandagmiddag in een persconferentie weten. Bergen op Zoom is landelijk in het nieuws vanwege het hoge percentage corona-besmettingen van 11,7 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 2 procent is. De meeste besmettingen betreft de leeftijdsgroepen 20-35 jaar en 50-60 jaar.

De burgemeester heeft de maatregelen aangescherpt. Zo moeten supermarkten weer strenger toezien op hygiënemaatregelen en wordt er extra controle uitgevoerd bij horecazaken. "Die doen er echt alles aan om mee te werken. Er worden extra boa's en handhavers ingezet. Tot nu toe zijn er geen boetes uitgedeeld. Op druk bezochte plekken waar veel mensen samenkomen of dicht langs elkaar lopen, bijvoorbeeld de binnenstad en Intratuin, is extra opletten vereist. Donderdag komt de overleggroep weer bij elkaar en wordt bekeken of het verplicht dragen van mondkapjes in bepaalde situaties nodig is."

Bergen op Zoom is geliefd bij Belgische bezoekers en de Scheldestad ziet de Belgen ook graag komen. "Echter, op dit moment willen we liever geen bezoek vanuit provincie Antwerpen", aldus burgemeester Frank Petter, die naar de landelijke overheid verwijst voor extra maatregelen op dit gebied.

De boodschap voor inwoners luidt: "Houd afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en laat je testen als je koorts hebt.'

Meer berichten