Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ronald van der Schot is de nieuwe coördinator van het Huijbergse buurtpreventieteam.
Ronald van der Schot is de nieuwe coördinator van het Huijbergse buurtpreventieteam. (Foto: Dennis van Loenhout)

"Never change a winning team"

HUIJBERGEN – Per 1 augustus neemt Ronald van der Schot de taak van coördinator van de Huijbergse buurtpreventie op zich. 

Een betere man voor die taak is niet denkbaar: Ronald is een fanatiek wandelaar, die zijn wandelingen graag combineert met het veilig houden van zijn dorp. Wat hem betreft gaat de eer naar zijn voorgangers, die een solide team opzetten. “Never change a winning team”, vindt hij.

Wandelen, Ronald van der Schot (68) doet het graag en goed. Dit jaar zou hij voor de dertigste keer de Nijmeegse Vierdaagse hebben gelopen, en de beroemde Belgische Dodentocht – 100 kilometer lang – liep hij ook al vijftien keer. Toen hij drie jaar geleden met pensioen ging sloot hij zich aan bij het buurtpreventieteam in Huijbergen. Dat betekent namelijk een dagelijkse wandeling, die ook nog eens nut heeft voor het hele dorp. “Het buurtpreventieteam let op loslopende honden, hondenpoep, op het verkeer en de snelheid, op drugsoverlast of overlast van jongeren, en signaleert situaties die de kans op inbraak verhogen. We hebben goed contact met de wijkagent, met hem bekijken we bijvoorbeeld waar snelheidscontroles zijn, en wijzen we mensen op inbraakgevaar en hoe ze dat kunnen verkleinen. Wanneer mensen ons laten weten dat ze met vakantie gaan, lopen we graag een keer extra langs hun woning tijdens hun afwezigheid. We merken en horen dat de 'gele jassen' van buurtpreventie een gerust gevoel geven bij mensen in het dorp. Ik vind het mooi om daar aan bij te dragen.”

Gespreid bedje

Sinds de oprichting in 2012 werd het Huijbergse buurtpreventieteam gecoördineerd door het echtpaar Anita en Edwin Venhuizen. Omdat zij gaan verhuizen was er een nieuwe coördinator nodig. Ronald van der Schot neemt die taak op zich: “Als coördinator onderhoud ik de contacten met de gemeente – die heel goed zijn – en neem ik deel aan de vergaderingen met de andere buurtpreventieteams in de gemeente. De coördinator werft ook nieuwe leden, die kunnen we altijd gebruiken. Maar gelukkig hebben we hier een sterk en solide team. Edwin en Anita hebben het heel goed gedaan, dankzij hen val ik als nieuwe coördinator in een gespreid bedje. We kunnen vooruit met het team dat zij hebben neergezet. Waarom zou je iets veranderen dat al goed is?”

Meer berichten