Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Lintje met impact

Algemeen

HALSTEREN – Dat zijn inzet voor badmintonvereniging The Flying Shuttle '57 maatschappelijke impact had is iets waar Wilfried Willemen nooit bij stilstond. Pas toen hij een Koninklijke Onderscheiding ontving besefte hij de impact van zijn verenigingshart. Die impact blijkt groter dan hij zich ooit kon voorstellen.

Badmintonnen doet Wilfried Willemen (61) voor zijn ontspanning en conditie. Wat hem betreft bestaat er geen mooiere sport. Badminton is reuze intensief. “In de eredivisie behaalt de shuttle soms snelheden tot 200 kilometer per uur”, zegt Willemen, “maar je kunt deze sport op elk niveau spelen." Badminton verbroedert. "Dat zien wij bij The Flying Shuttle '57, waar het ledenaantal al jaren stabiel is en ook tijdens de corona-crisis alle leden aan boord zijn gebleven. En contributie hebben betaald, zodat we de huur van onze sportzaal konden blijven betalen. Gelukkig kunnen we nu weer badmintonnen!”

Al in 1982 werd Willemen lid van The Flying Shuttle '57 , vijf jaar later nam hij een bestuursfunctie op zich en sinds 18 jaar is hij voorzitter. Hij relativeert zijn rol door te zeggen dat hij slechts “uitzet, delegeert en controleert” en dat hij “het gewoon leuk vindt om dingen te organiseren.” Aan stoppen denkt hij af en toe. Soms komt zijn lichaam in opstand, en ervaart hij kleine beperkingen bij het spelen van zijn favoriete sport. Maar of hij gelukkig zou worden van stoppen? "Ik weet het niet hoor."

Pas toen hij een telefoontje van burgemeester Petter kreeg met de mededeling dat hij een Koninklijke Onderscheiding kreeg ging Willemen nadenken over zijn rol: “Mijn inzet voor The Flying Shuttle '57 spreekt gewoon vanzelf. De club is een deel van mijn leven. Pas nu ik onderscheiden ben besef ik beter dat wat voor jou vanzelfsprekend is dat voor een ander niet is. Ik ben trots dat ik er al jaren aan bijdraag om kinderen en volwassen aan het sporten te krijgen, en dat ik erin geslaagd ben om de banden tussen de Bergse badmintonclubs te versterken. Samen staan we sterk voor onze sport!” Dat zijn lintje zoveel zou losmaken had Wilfried Willemen nooit verwacht. “Telefoontjes, appjes, bloemen, biermandjes, applaus van mijn leerlingen op ’t Rijks, en ontelbaar veel duimpjes op social media. Dat zo’n onderscheiding zoveel impact zou hebben had ik nooit verwacht. Dat maakt het wel heel bijzonder.”