Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Silvia bezorgt haar broer Jack een onvergetelijke verjaardag.
Silvia bezorgt haar broer Jack een onvergetelijke verjaardag. (Foto: Dennis van Loenhout )

“Alles voor ’t jong!”

HALSTEREN – Jack en Silvia zijn broer en zus, maar ze zijn ook als een zoon en moeder. Halsteren en omstreken kent de verstandelijk beperkte Jack van der Giesen als een vriendelijk feestbeest. Toen de corona-crisis Jacks 33-ste verjaardag dreigde te verpesten, besloot zijn zus Silvia dat dat niet mocht gebeuren. Dankzij haar wordt 28 juli misschien wel Jacks mooiste verjaardag ooit: “Alles voor ’t jong!”

Op dinsdag 28 juli wordt Jack van der Giesen 33 jaar. Zijn zus Silvia (36) vertelt dat Jack een verstandelijke beperking heeft waardoor hij het emotionele niveau heeft van een driejarige, en functioneert op het niveau van een achtjarige. Maar wel een bijzonder sympathieke achtjarige, want wie Jack kent weet dat er geen vriendelijker vent bestaat. Hun beide ouders zijn overleden, en sindsdien is Silvia meer dan alleen een zus voor Jack, ze werpt zich ook op als moeder en beschermengel van haar broer. Dat die door de corona-crisis zijn verjaardagsfeestje, waar hij zich elk jaar enorm op verheugt, dreigde te verliezen kon Silvia niet verkroppen. “Hij verdient iets om naar uit te kijken, ook al was er nauwelijks wat mogelijk. Een kaartje sturen kan altijd, bedacht ik. Dus riep ik mijn vrienden via Facebook op om Jack een kaartje te sturen, en dat bericht verspreidde zich heel snel.” Zo snel, dat er inmiddels al bijna 150 kaarten op Silvia's deurmat zijn geploft. Jack weet dat, want tijdens de corona-crisis trok hij tijdelijk bij zijn zus in. Het continue geklepper van de brievenbus ontsnapte niet aan zijn aandacht. Hij weet dat hij heel veel kaarten krijgt – “hopelijk worden het er 200” – maar mag ze pas op zijn verjaardag lezen. “Ik heb wel verklapt dat er zelfs een kaartje uit Amerika bij zit”, lacht Silvia. “ik ben enorm verbaasd, over hoeveel mensen hun goede hart tonen en een kaartje sturen, maar vooral over hoeveel mensen Jack kennen. Hij komt overal, en hij is overal geliefd, dat blijkt wel.”

Nu de corona-maatregelen zijn versoepeld en er meer mogelijk is, heeft Silvia nog iets leuks in petto voor Jacks verjaardag, maar ze verklapt niet wat dat is. Jack wacht geduldig, want wat hem betreft is zijn verjaardag door die enorme stapel kaarten nu al leuker dan ooit: “Ik ben blij dat Silvia mijn zus is”, zegt hij.

Ook een kaartje sturen?
J-33, Laurent Rampartstraat 36, 4661 KH Halsteren

Meer berichten