Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Internaat Baarle Nassau
Internaat Baarle Nassau (Foto: Bert Wijnen )

Brabantse internaten in kaart

REGIO - ‘Op kostschool zitten’, veel Brabantse 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Je kreeg daar kost en inwoning. In Noord-Brabant waren deze kostscholen vrijwel zonder uitzondering katholiek. Voor de een was het internaat een straf, voor de ander juist een voorrecht.

Het BHIC heeft alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in de na-oorlogse periode, van de jaren ’50 tot in de jaren ’70, online in kaart gebracht met foto’s en verhalen. Nieuw zijn de eigen kostschoolwereldjes, gevuld met reacties van oud-leerlingen. Over lulletjespap, kattenkwaad, eenzaamheid, pesterijen en opspelende hormonen.

Kwajongensstreken, baldadigheid en ondeugd waren evengoed onderdeel van het dagelijkse leven op katholieke internaten als de kuisheid en gehoorzaamheid die er werd gepredikt. Een jaar geleden bracht het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in kaart met foto’s en verhalen op: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten. Sindsdien delen oud-leerlingen dagelijks foto’s, anekdotes en zelfs complete verhalen met ons. Om al deze inzendingen een plek te geven, is de site flink vernieuwd. De reacties zijn heel divers; er zitten ontroerende en helaas soms ook schrijnende verhalen tussen, maar zeker ook veel opgewekte. Je ziet ook digitale ontmoetingen tussen oud-klasgenoten na járen weer tot stand komen. Mooi natuurlijk dat dit podium zich daar voor leent.”

Als je nu naar de website gaat, zie je dat ruim een derde van alle Brabantse internaten een eigen ‘wereldje’ heeft. “Het zou natuurlijk prachtig zijn als we uiteindelijk voor álle internaten zo’n uitgebreide pagina kunnen maken. Daarom willen we graag onze oproep herhalen: deel je ervaringen, verhalen, oude documenten en foto’s! Als je nagaat hoeveel Brabantse vrouwen en mannen op kostschool hebben gezeten, dan betekent dat eigenlijk dat we nog flink wat reacties te gaan hebben”, aldus Thijs de Leeuw.

Deel je herinneringen

Ook op kostschool in Brabant gezeten? Kijk dan snel of jouw school erbij staat en vertel ons hoe jij deze tijd hebt ervaren: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten . Help mee om alle herinneringen aan kostschool in Brabant in kaart te brengen.

Meer berichten