Bouwtekeningen opvragen uit het archief komt vaak voor.
Bouwtekeningen opvragen uit het archief komt vaak voor.

Run op West-Brabants Archief in coronatijd

Algemeen

REGIO - Bezoekers van het West-Brabants Archief maken sinds de uitbraak van de corona-pandemie dankbaar gebruik van het ruime aanbod van digitale dienstverlening. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal online bezoeken de afgelopen drie maanden van ruim 19.000 naar 30.000. Vooral diensten als het kosteloos opvragen van bouwdossiers en het laten digitaliseren van archiefstukken winnen steeds meer aan populariteit.

De jongste jaren investeerde het West-Brabants Archief nadrukkelijk in zijn aanbod van digitale dienstverlening. “We houden steeds de vinger aan de pols door bezoekers te vragen naar hun mening over de hulp die wij kunnen bieden als archief,” vertelt directeur Wim Reijnders. “Die resultaten vinden wij erg belangrijk om mee onze dienstverlening verder te kunnen verbeteren. Zo kunnen mensen sinds een jaar zelf aangeven welke archiefstukken we kosteloos voor hen laten digitaliseren en werken we samen met de gemeenten hard aan het zo snel mogelijk online beschikbaar maken van bouwdossiers. Natuurlijk deden we dat niet met de veronderstelling dat er wel eens een grote pandemie zou kunnen uitbreken, maar het is nu wel een fijne gedachte dat onze dienstverlening corona-bestendig is.”

Bouwdossiers

Uit cijfers van de laatste drie maanden blijkt dat vooral de aanvragen van bouwdossiers stevig in de lift zitten. Het aantal gebruikers van het E-loket Bouwdossiers verviervoudigde van 400 naar 1.600. Dat heeft zeker ook te maken met het toegenomen aanbod van bouwvergunningen, mede door een grootschalige digitalisering van dossiers door de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht. Het totaal aantal bezoekers van de website van het West-Brabants Archief steeg het afgelopen jaar met de helft tot ongeveer 30.000. Bezoekers zijn hier vooral actief voor stamboomonderzoek, het doorzoeken van de beeldbank en het raadplegen van online beschikbare archieven.

E-mailverkeer

Ook het e-mailverkeer van en naar de studiezaal van het West-Brabants Archief nam de jongste maanden een vlucht. “Op deze manier kunnen mensen algemene of bijkomende vragen stellen over de dienstverlening van het archief”, aldus Reijnders. “Het is vooral opvallend dat het vaak om verdiepende vragen gaat. Mensen komen steeds makkelijker terecht op onze website en weten de verschillende mogelijkheden goed te vinden, daar zijn we al erg blij mee. We merken aan de aard van de vragen dat we onze dienstverlening regelmatig moeten bijstellen."