Medewerkers zwembad
Medewerkers zwembad Foto: Bep Tielemans

Openluchtzwembad De Melanen weer geopend

Algemeen

HALSTEREN - Sinds dinsdag 2 juni kan er weer gezwommen worden in openluchtbad De Melanen in Halsteren. 

Aan bezoek en gebruik van het zwembad is wel een aantal voorwaarden verbonden in verband met corona. Zwembadmanager Walter van Krieken van openluchtzwembad De Melanen en overdekt bad De Schelp in Bergen op Zoom is blij dat beide zwembaden in de gemeente weer draaien.

"Het was wel spannend of De Melanen open zou gaan. We hadden een plan ingediend bij de gemeente en die ging akkoord. Er zijn veel baden die dit seizoen dicht blijven omdat het allemaal te ingewikkeld is aan de eisen te voldoen, of te klein zijn én omdat de kosten onverantwoord zijn. Gelukkig kan dit prachtige recreatiebad, juist nu veel mensen de vakantie in de eigen omgeving doorbrengen, bezoekers verwelkomen", vertelt Walter van Krieken.

Zowel het recreatief zwemmen als het banen zwemmen 's ochtends voor de meest trouwe bezoekers is opgedeeld in tijdblokken. "Bij het banen zwemmen kunnen 36 mensen tegelijk in het bad, zes per baan. Dat doen we in De Schelp ook zo. Gemiddeld heeft iedere zwemmer tien vierkante meter badwaterruimte. Om meer bezoekers in staat te stellen willen we de 2,5 uur richting de zomer oprekken naar 3,5 uur. In het begin kunnen er maximaal 175 mensen op het terrein en in het water; als alles goed gaat breiden we dit aantal per blok uit naar 300-350 bezoekers", legt de zwembadmanager uit.

Dit jaar is er voor het eerst geen abonnementenverkoop. Van Krieken: "Normaal gesproken worden er per seizoen ongeveer 1200 abonnementen verkocht. Nu werken we alleen met losse entreekaarten. Ondanks dat zwemmen in coronatijd duurder is, hebben we de tarieven niet hoeven te verhogen. Jeugd tot dertien jaar betaalt een gereduceerd tarief. Deze doelgroep hoeft zich onderling niet aan de opgelegde afstand te houden. We verwachten en hopen dat die regels worden versoepeld tot achttien jaar. Voordeel van een protocol volgen is dat we alles kunnen sturen. Wie wil komen zwemmen moet vooraf reserveren. Dat gaat prima online. Betalen aan de kassa kan alleen per pin."

Zwembad De Melanen is weersafhankelijk open. Iedere dag voor 19.00 uur is op de website te lezen of het bad de volgende dag open is. In verband met corona is afstand houden verplicht; douches zijn in de eerste fase nog niet open, gaande het seizoen wel. Bewust zijn vier toiletten geopend om de kwaliteit van het water goed te houden.

Er zijn een paar nieuwe medewerkers aangetrokken. "In verband met het beperkt programma verwachten we het samen met personeel van De Schelp en De Melanen te kunnen behappen. Voor personeel wordt het afwisselend, beide zwembaden vullen elkaar aan. De Schelp is bedoeld voor aquasporten en zwemlessen en De Melanen voor recreatief zwemmen. Banen zwemmen kan bij beide baden. Persoonlijk ben ik heel blij dat de medewerkers nu weer kunnen knallen, iedereen is super gemotiveerd", aldus Walter van Krieken, die toevoegt dat bij goed weer het seizoen in september iets langer doorloopt.

Om lange rijen wachtenden te voorkomen werkt De Melanen dit seizoen voor het eerst met twee horecaverkooppunten. Het assortiment is beperkt tot waar behoefte aan is. Een extra activiteit zou wellicht in samenwerking met de F!Tfabriek opgezet worden. Het motto dit seizoen luidt: 'Lekker ontspannen bij openluchtzwembad De Melanen als alternatieve vakantie.'

Foto's: Medewerkers en manager, trouwe bezoekers Jopie en Ayntia Heck (boven) en Kim van der Steen (onder) zijn blij dat het zwembad De Melanen open is.

Jopie en Ayntia Heck bij zwembad De Melanen.
Kim van der Steen komt graag bij De Melanen
Gabriël en Matthias genieten in zwembad De Melanen
Gezellig op het recreatieterrein bij openluchtzwembad De Melanen