Hilde Palland
Hilde Palland

Motie over steun ondernemers grensstreek aangenomen

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Zojuist, dinsdagmiddag 9 juni 2020, is bij de stemmingen in de Tweede Kamer de motie over een regeling voor ondernemers in de grensstreek met brede steun aangenomen.

CDA-Kamerleden Harry van der Molen en Hilde Palland willen dat er uiterlijk 1 juli een oplossing komt voor ondernemers die in de grensstreek werken, en daardoor net buiten Corona-regelingen van de overheid vallen. Het gaat dan om Nederlandse ondernemers die in België of Duitsland wonen, maar in Nederland hun brood verdienen en die door het woonlandbeginsel uitgezonderd zijn van een deel van de zogenoemde Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Ze kunnen wel een lening bedrijfskapitaal krijgen, maar geen uitkering levensonderhoud. Die laatste is een gift die zij niet hoeven terug te betalen. Deze ondernemers vallen nu tussen wal en schip.

In de motie die breed is aangenomen verzochten de Kamerleden de regering, in overleg te treden met België en Duitsland om de situatie voor grensondernemers te verbeteren, en de Kamer voor 1 juli 2020 over de uitkomsten daarvan te informeren.