Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dit jaar vanwege de coronacrisis geen Roparun maar wél een prachtig bedrag.
Dit jaar vanwege de coronacrisis geen Roparun maar wél een prachtig bedrag.

Ondanks coronacrisis 13,5 mille voor Roparun

HALSTEREN - Enkele weken voor de oorspronkelijke vertrekdatum van de Roparun 2020, maakt Roparunteam Altijd Eentje te Veel (team 52) uit Bergen op Zoom en Halsteren de opbrengst van het afgelopen seizoen over naar de Stichting Roparun. 

Hoewel de Roparun dit jaar niet doorgaat, besluit het team toch het geld, € 13.500, nu al over te maken. “Kanker houdt geen vakantie. Het geld is nu nodig!”

Sinds september 2019 organiseerde Altijd Eentje Te Veel (AETV) verschillende acties om geld in te zamelen. In het najaar was er een biermasterclass en in samenwerking met brouwerij Sterck uit Bergen op Zoom werd er een eigen biertje gebrouwen, de Sterck 7. Rond de feestdagen had het team een succesvolle banketletters-actie. Daarnaast leverde kledingsponsor Nieuwenhuis Corporate Fashion uit Wateringen nieuwe shirts en jassen. Sponsoren konden tegen betaling hun logo op die kleding laten zetten.

Tijdens de Roparun vorig jaar liep de AETV-Run, Paris edition. Dat is een virtuele run. Deelnemers schrijven zich in en rennen, fietsen, zwemmen, steppen of hoepelen – waar en wanneer ze willen – tenminste 5 kilometer. Christiaan van der Vlugt van AETV: “Als ze ons daarvan het bewijs sturen dan krijgen ze van ons een medaille.” De virtuele run bestaat uit drie delen. In 2019 was er de AETV-Run Paris edition, dit jaar de Rotterdam edition en volgend jaar de Bremen edition. “Doe je alle drie de keren mee, dan heb je drie gave medailles die mooi in elkaar passen.”

Nu overmaken

Het niet doorgaan van de Roparun 2020 was een enorm domper voor alle teams. Teamvoorzitter Peter van der Graaf: “Je werkt en traint een heel jaar naar de volgende Roparun toe. Als die dan niet doorgaat, is dat wel even slikken. Maar we doen het niet voor onszelf, maar voor mensen met kanker. We hebben ons daarom gelijk ingeschreven voor de Roparun 2021.” Stichting Roparun gaf de mogelijkheid om het ingezamelde geld mee te nemen naar volgend jaar. “Daar hebben wij niet voor gekozen’, zegt Van der Graaf. “Ons doel is om het leven van mensen met kanker aangenamer te maken. We willen leven toevoegen aan de dagen waar er vaak geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven. Dat is elke dag nodig. Bovendien kan iemand met kanker niet zeggen: ‘o, dan doe ik die chemo volgend jaar wel’ of ‘dan wacht ik wel tot volgend jaar met dat laatste vakantieweekje met m’n gezin’. Vaak hebben ze gewoon die tijd niet (meer). Dit geld is nu nodig!”

Lagere opbrengst

De verwachting is dat door het niet doorgaan van de Roparun de totale opbrengst voor de stichting Roparun aanzienlijk lager zal zijn, in ieder geval zeker niet de ruim 5 miljoen die de afgelopen jaren steeds werd opgehaald. Dat betekent dat er dus ook minder geld beschikbaar is voor de goede doelen.

AETV had dit voorjaar vier sponsorlopen op basisscholen op het programma staan, maar door de corona-maatregelen konden die niet doorgaan. Ook een feestavond in café het Slik in Bergen op Zoom en een Duitse Bier Meister Klasse vielen in het water en wordt ook verschoven naar het najaar. En de vrijmarkt op Koningsdag – ook een goede bron van inkomsten voor het team – ging ook niet door. Het geplande golftoernooi is doorgeschoven naar 6 september.

Van der Graaf: “We waren dit jaar heel goed bezig met het inzamelen van geld. Zonder de activiteiten die niet doorgingen, zaten we al ongeveer op het bedrag van vorig jaar. Met die acties zou het echt een financieel topjaar zijn geworden, maar ja. Natuurlijk is het nog altijd mogelijk om ons team of de Roparun te steunen. Dat kan via een donatie op de site van de Roparun, www.roparun.nl. Zoek ons team 52 op of steun gewoon de Roparun. Wie zichzelf nog actief in wil zetten, kan tot eind mei meedoen met onze virtuele AETV-Run. Iedereen kan meedoen via: www.aetvrun.nl”

Meer berichten