Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jac Nuijten
Jac Nuijten (Foto: Vincent Krijtenburg)

'Zin om samen aan de slag te gaan'

HALSTEREN - “Dit zijn 'gouden weken', zoals je die normaal alleen aan het begin van het schooljaar ziet, weken die bepalend zijn voor de sfeer op school en in de klassen”, zegt Guido Schoonbrood. De directeur van De Toermalijn vervolgt: "Voor onze kinderen breekt er een nieuwe fase aan in een bijzondere tijd."

Of er leerachterstanden zijn is niet evident, maar dat moeten we wel snel in beeld krijgen. Belangrijker is nog om te zien hoe onze kinderen er in sociaal en emotioneel opzicht voorstaan. Daarom is het zo belangrijk dat dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Gelukkig zijn er onder leerlingen, ouders en collega’s weinig zorgen. Iedereen vertrouwt erop dat we met elkaar een veilige schoolomgeving hebben weggezet.”

Datzelfde gevoel heeft ook Jac Nuijten van basisscholen De Springplank en Sint Maarten. Die stelt dat zowel zijn collega’s als zijn leerlingen reikhalzend uitkeken naar het moment dat de deuren van de school weer open gingen. “Ook wij merken gelukkig weinig van bezorgdheid”, zegt hij, “maar ook wij willen onze leerlingen graag weer zien en ontdekken hoe het met ze gaat. De afgelopen tijd was bijzonder, en soms traumatisch. Kinderen krijgen die signalen mee, dus het is goed dat ze op school weer op verhaal kunnen komen.”
Beide directeuren hebben toegezien op correcte haal- en brengprocedures, op looproutes, op het juiste gebruik van in- en uitgangen en op de hygiëne van de lokalen. Binnen al die beperkingen hopen Nuijten en Schoonbrood dat het gevoel van een “normale” school zo snel mogelijk terugkeert. “Wel maken we ons nog wat zorgen over het afscheid van groep 8”, zegt Nuijten, “goed afscheid nemen kan maar één keer, we zoeken naar alternatieven, die in de buurt komen van hoe het eigenlijk zou moeten: een musical met leerlingen die nog één keer stralen op het podium.” Schoonbrood sluit af met een positieve gedachte: “Ik denk dat deze tijd onze veerkracht heeft vergroot, en ons - ook de leerlingen - heeft doen beseffen welke waarden belangrijk zijn. Ik ben trots op wat we de afgelopen weken samen hebben bereikt. We hebben zin om weer samen aan de slag te gaan!”

Meer berichten