Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Grote Prijs Adrie van der Poel belooft loodzware omloop

HOOGERHEIDE/WOENSDRECHT - Op de grens van zand en klei wacht de veldrijders bij de Grote Prijs Adrie van der Poel zondag 26 januari sowieso een pittige klus. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze slotwedstrijd om de Cyclo-Cross World Cup 2019-2020 zelfs loodzwaar worden. Is het koud dan ligt een technische omloop in het verschiet; bij nat weer belooft het een zeer zware omloop te worden. Vooral de steile hellingen vormen dan een pittige uitdaging.

Zaterdag 25 januari om 12.00 uur wordt het parcours over ruim 3000 meter verkend en om 14.00 uur beginnen de eerste trainingen. Op de wedstrijddag zelf bijten de junioren om 10.00 uur de spits af. De winnaar van het klassement is al bekend: Thibau Nys. Om 11.20 uur klinkt in Hoogerheide het startschot voor de heren U23. Elite Dames binden om 13.30 uur de strijd aan op het parcours nabij de Scheldeweg. Net als bij de Elite Heren is de strijd bij de Dames nog bijzonder spannend. De Elite Heren starten om 15.00 uur met onder hen grote favoriet Mathieu van der Poel die een 'thuiswedstrijd' rijdt.

De finale van de Wereldbeker Veldrijden wordt gezien als een test voor het WK Veldrijden in Zwitserland volgend weekend.

De slotmanche van de Wereldbeker Veldrijden is al jarenlang de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide. In eerste instantie werd de cross in 2000 opgericht voor het afscheid van Adrie van der Poel. Hierna ging de cross door en staat het nu bekend als de grootste en belangrijkste cross op Nederlandse bodem. Daarnaast is het de organisatie al twee keer gelukt het WK veldrijden naar Hoogerheide te halen, wat het dorp en de cross nog meer op de kaart heeft weten te zetten voor het internationale publiek.

Veranderingen
Vrijdagmiddag bij een presentatie vanuit de organisatie met sponsoren en andere bij de GP Adrie van der Poel en betrokken partijen bleek dat er grote veranderingen op til zijn in de wereld van het veldrijden. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, liet weten dat de organisatie in Hoogerheide juist inspeelt op nieuwe ontwikkelingen, dit in tegenstelling tot de meeste andere organisaties bij de Wereldbeker Veldrijden die al tientallen jaren de oude manier hanteren. Hervorming stuitte aanvankelijk op verzet maar is inmiddels in de wielerwereld geaccepteerd. Flanders Classics wil constructief werken en met met een duidelijke kalender.

Frontman Jan Prop van de GP Adrie van der Poel beaamde mee dat er de laatste jaren heel veel negatieve reacties kwamen en dat dit vooral aan de UCI lag en niet aan Flanders Classics. "Onze wedstrijd is een testcase om verder te willen in de toekomst."

Aan de inmiddels 21 jaar trouwe sponsor Rabobank Zuidwest-Brabant zal het niet liggen. Directievoorzitter Ed Vreman zegde verlenging van de sponsorovereenkomst toe. "De duurzame werkwijze is een gebaar naar de maatschappij dat ons aanspreekt en dat ook wij uitdragen. Het internationale karakter van de GP is goed voor het dorp en de regio en daar dragen we als Rabobank graag aan bij."

Sportcommentator Carl Huybrechts gaf tevens het woord aan sponsor Toyo Tires, wethouder Hans de Waal en Arnie van der Van Ree van het Wielercollege ZuidWestHoek. In een flitsende promotiefilm werd getoond wat het Wielercollege inhoudt en hoe belangrijk de invloed van deze opleiding is voor de wijde regio.

Tussen de bedrijven door werd de Miss in de bloemetjes gezet.

Last but not least bedankte Jan Prop het leger vrijwilligers dat het cement vormt van de organisatie bij de GP Adrie van der Poel. "We hopen nog jaren op hun steun te kunnen blijven rekenen, wat zijn we trots op al die mensen."

Op het terrein komt een nog grotere vip-tent te staan. Kaartverkoop voor de wedstrijden zondag is in volle gang. Bezoekers uit Hoogerheide betalen de helft.

Meer berichten