Afbeelding

Geslaagd West-Brabants Dialectcafé

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - Het door Heemkundekring Het Zuidkwartier georganiseerde West-Brabants Dialectcafé op 26 september 2019 deed zijn naam eer aan. In een gezellig volle zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht bevonden zich mensen uit ongeveer alle West-Brabantse plaatsen, van Putte tot Zundert en van Steenbergen tot Oud Gastel. Zij werden zeker niet teleurgesteld.

Het spits werd afgebeten door Elly Schepers-Corstjens uit Oud Gastel. Zij had een zeer vermakelijk verhaal over een oude weduwnaar, die door zijn dochter en schoonzoon wordt meegenomen naar de camping, maar het daar niet lang uithoudt. Edy Minnebach uit Hoogerheide haalde een jeugdherinnering op aan een clandestiene wijze van errepels raope in de polder. Cees van Broekhoven uit Bergen op Zoom had een veel serieuzer onderwerp. Hij las enkele gedichten (eigenlijk liedjes) voor uit 1942, waarbij hij uiteraard tevens reclame maakte voor het openluchtspel Supersum, dat binnenkort wordt uitgevoerd aan de Waterschans. Stella Busman-van Zunderd (foto) uit Ossendrecht las een vijftal gedichten voor, die haar moeder jaren geleden had geschreven in haar eigen Ostrechse dialect. Eenvoudige en toch gevoelige poëzie. Woensdrechtenaar Dick van der Poel was ooit door zijn vader met een al dan niet bremzege zeug naar de beereboer gestuurd. Brigit Bakx-Hermans uit Berrege had een oorlogsverhaal met veel armoede en leed, waardoor kastanjes wel erg bitter gingen smaken.

Frans Nefs uit Halsteren kwam met een vermakelijke familiegeschiedenis, met het taalverschil tussen (H)Alters en Tilburgs als belangrijkste thema. Hoogerheidenaar Jan Luysterburg zit al dertig jaar met een dilemma: moet hij zich schamen of moet hij grwootseg zijn op zichzelf? Oud-onderwijzer Johan van Geel uit Bergen op Zoom demonstreerde, hoe hij tijdens de Open Monumentendag de jeugd uitlegt wat spinnen en weven inhoudt. Daarbij horen enkele eeuwenoude liedjes, die hij met verve ten gehore bracht. Ko Nefs uit Halsteren tenslotte bracht met zijn prachtige bariton een zelfgeschreven tekst ten gehore op de melodie van 'Het tuinpad van mijn vader'.

De aanwezigen genoten bij dit alles met volle teugen, wat duidelijk te merken was aan het applaus dat elke 'artiest' na afloop ontving. Na de pauze was er een spannende quiz, die door Jan Luysterburg was samengesteld aan de hand van Halsterse, Bergse en Woensdrechtse dialectwoordenboeken. Brigit Bakx (Bergen op Zoom) en Jac Hoeks (Hoogerheide) verwierven hierbij eeuwige roem door het maken van slechts vier fouten.

De volgende uitvoering, die wordt georganiseerd door Dialectgenootschap De Berregse Kamer, op zondagmiddag 24 november 2019 in 't Zwijnshoofd te Bergen op Zoom. Als u een liefhebber bent van dialectverhalen, -gedichten en -liederen, dan mag u dit absoluut niet missen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding