Jeroen van der Ha en Justin Disco noemen de eerste Jongerenborrel een succes.
Jeroen van der Ha en Justin Disco noemen de eerste Jongerenborrel een succes.

Jongerenborrel verbindt jeugd en politiek

Algemeen

PUTTE – "We hebben veel jongeren gesproken die we hooguit van gezicht kennen, en die hun ideeën met ons kwamen delen. Dat was niet gebeurd als we elkaar op straat voorbij waren gelopen." Daarom was de eerste Jongerenborrel wat raadslid Jeroen van der Ha en jeugdraadslid Justin Disco betreft een succes.

Op vrijdagavond 6 september was het druk in Snooker Palace in Putte, tijdens de Jongerenborrel die door gemeenteraadsleden Jeroen van der Ha, Robert-Jan Willeboordse en Laura de Waal, in samenwerking met de Jeugdraad, werd georganiseerd. Het idee was simpel: onder het genot van een drankje en goede muziek met jongeren praten over wat er goed en fout gaat in de gemeente. "Tijdens de avond konden jongeren op een groot bord hun pro's en contra's schrijven", vertelt gemeenteraadslid Jeroen van der Ha (20), "en daar kwamen interessante dingen uit. Bijvoorbeeld dat jongeren het enorm jammer vinden dat er zo weinig betaalbare huur- en koopwoningen zijn in de gemeente, maar ook dat er behoefte is aan een jongerenburgemeester om zo de stap naar de politiek wat kleiner te maken. Met dit bord en alles wat erop staat kunnen we onze collega's in de raad direct laten zien wat er leeft onder jongeren en die zaken bespreekbaar waren. In die zin was het zeker een succesvolle avond!" Ook was er een groep jongeren die aangaf dat er te weinig te doen is voor jongeren in Putte. Jeroen: "Het is niet de taak van de gemeente om evenementen te organiseren. De gemeente kan slechts faciliteren en wij kunnen die jongeren hooguit uitleggen hoe ze iets van de grond kunnen krijgen." Justin Disco signaleert nog een andere taak: "Jongeren weten niet altijd wat de gemeente precies doet. Daarover kunnen wij ze nog beter proberen te informeren, zodat ze zien dat je zelf veel kunt bereiken. Deze jongerenborrel is daar een mooi voorbeeld van, als Jeugdraad en jonge gemeenteraadsleden hebben wij een initiatief genomen dat volgens ons heel goed is uitgepakt. Ik vond het een mooie avond!"

Dat de Jongerenborrel voor herhaling vatbaar is in de andere kernen van de gemeente is al wel duidelijk, al hebben Jeroen en Justin nog geen concrete datum voor een volgende borrel. "Maar het principe blijft hetzelfde", zegt Jeroen, "geen politiek, geen partijen, gewoon gezellig kletsen over wat er leeft. Deze raadsperiode is de gemiddelde leeftijd in de raad fors verlaagd, en als jonge raadsleden en Jeugdraad vinden wij dit een mooie manier om dichter bij de jongeren te staan."

Op een bord konden de jongeren hun pro's en contra's kwijt.