Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Nieuwe aanpak onkruid door gemeente

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om op een andere manier onkruid op verharde ondergronden in de openbare ruimte tegen te gaan. Onkruid krijgt de kans om te groeien wanneer de wegen niet goed geborsteld en geveegd zijn. Er is daarom kritisch gekeken naar de huidige veegroutes van Saver en deze zijn aangepast. Daarnaast heeft de gemeente Woensdrecht een nieuwe veegmachine aangeschaft.

Het aantal veegbeurten wordt verhoogd van zes naar negen keer voor elke straat in de gemeente. Ook zal er dit jaar naast het gebruik van heet water, hete lucht gebruikt worden om onkruid te bestrijden. Aan het einde van het jaar wordt gekeken welke methode de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal licht toe: "Met een goed borstel- en veegbeleid wordt de voedingsbodem voor het onkruid op verhardingen verminderd en daarmee ook de hoeveelheid onkruid. Daarnaast bekijken we nieuwe methoden van onkruidbestrijding met hete lucht. Dit alles om het gesteld kwaliteitsniveau in de openbare ruimte te halen."

Nieuwe veegmachine
De gemeente Woensdrecht heeft een nieuwe veegmachine aangeschaft. Deze machine kan vanwege het kleinere formaat ingezet worden op locaties die voor de wagen van Saver onbereikbaar zijn. Tevens zijn de routes heringedeeld, waardoor er nu efficiënter geveegd kan worden. Het aantal veegbeurten gaat nu van 6 naar 9 keer per jaar voor alle straten.

Meewerken
Wethouder Van Agtmaal: "Om het veegwerk zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren, is het wel van belang dat de machines overal goed bij kunnen. We vragen daarom de medewerking van onze inwoners bij het weghalen van hun voertuigen wanneer er in hun straat geveegd wordt. We zullen dit vooraf communiceren." Ook zal er bij het vegen in winkelstraten zoveel mogelijk rekening worden gehouden met openingstijden van winkels. Zo is op maandagochtend de Raadhuisstraat ideaal."

Heet water en hete lucht
Saver blijft in Ossendrecht, Calfven, Huijbergen en Putte de onkruidverwijdering verzorgen met heet water. De firma Prop zal de kernen Woensdrecht en Hoogerheide gaan beheren, waarbij hete lucht gebruikt wordt bij onkruidbestrijding. Wethouder Van Agtmaal: "Aan het einde van het jaar wordt deze aanpak geëvalueerd en waar nodig aangepast. Uiteraard is het ook afwachten wat voor weer we dit jaar krijgen. Wanneer het warm en vochtig is, dan is dit veel gunstiger voor onkruid dan wanneer er minimale neerslag is. We anticiperen hierop, maar het zal wel van invloed zijn op de bestrijding."

Meer berichten