Afbeelding

Extra functie voor gymzaal Julianastraat

Algemeen

HALSTEREN - Het gymzaaltje aan de Julianastraat is voor vele Halsternaren bekend terrein. Het in 1953 gebouwde gymzaaltje heeft al vele gebruiksdoelen gehad. En per 1 juli 2019 gaat hier, naast de bestaande sportactiviteiten, dagbesteding Op 't Dorp van start.

"Ik heb altijd in de zorg gewerkt, dat is echt mijn lust en mijn leven", vertelt initiatiefneemster Yolande van Gastel (47) over de keuze voor een dagbesteding voor ouderen. Ze loopt al jaren met plannen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van eenzaamheid en het stimuleren van zelfredzaamheid bij ouderen. Tijdens haar jaren in de thuiszorg ving Yolande signalen op dat mensen behoefte hebben aan samenzijn. "Regelmatig vertelde een cliënt me hoe erg ze de zelfstandigheid miste; even zelf naar de bakker of gewoon de sfeer weer even kunnen voelen van winkelen", vertelt ze. Daaruit ontstond het idee voor een dagbesteding in de dorpskern van Halsteren. Alle puzzelstukken vielen in elkaar toen de gymzaal aan de Julianastraat vrij kwam.

Verbouwen

Er wordt flink verbouwd zodat het voorste gedeelte, waar voorheen de kleedkamers waren, vrij komt voor de dagbesteding. Daar komt een sfeervolle zithoek en een eetgedeelte met keuken. Hier is ruimte om creativiteit te beoefenen, samen te eten en koffie te drinken, gezamenlijk de krant te lezen en ruimte voor rustmomentjes. Aan de buitenkant wordt een omheind terras gebouwd. De gymtoestellen die door de jaren heen verwaarloosd zijn geraakt, worden ook opgeknapt zodat bestaande én nieuwe verenigingen gebruik kunnen blijven maken van de locatie. Ook de gymzaal en de kleedruimtes worden vernieuwd. "Ik ben blij dat we eraan bij kunnen dragen dat het nostalgische gymzaaltje blijft bestaan. Bij de realisatie van dit plan is mijn man écht mijn steun en toeverlaat", vertelt Yolande. "Hij werkt zelf in de bouw, ziet de mogelijkheden van de locatie en helpt de ideeën realiseren."

Welkom

Na de opening zijn bezoekers met een Wmo-indicatie dagelijks welkom om deel te nemen aan de activiteiten. Naast creatieve activiteiten en spelletjes worden er in de gymzaal bewegingsactiviteiten ontplooid, er wordt gezamenlijk boodschappen gedaan en gekookt. "Op deze wijze kunnen we de sociale interactie stimuleren en tegelijkertijd werken aan de individuele wensen van iedere bezoeker", besluit Yolande.

Dagbesteding Op 't dorp werkt samen met Stichting Inzet Voor Zorg en zoekt nadrukkelijk de samenwerking met mantelzorgers en andere zorgaanbieders. Via website www.ophetdorp.com is meer informatie verkrijgbaar over de dagbesteding of gebruik van het gymzaaltje door verenigingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Yolande van Gastel wil eenzaamheid bij ouderen tegengaan en begint dagbesteding in gymzaal aan Julianastraat.