Afbeelding

College over trauma en rouw

Algemeen

WOENSDRECHT - BWI Woensdrecht heeft alle vrijwilligers in de gemeente uitgenodigd voor een gratis college trauma- en rouw verwerking. Veel mensen hadden de uitnodiging aangenomen. Luuc Smit was deze avond de gastspreker. Hij is docent aan de Hogeschool en werkzaam binnen het Zeeuws Collectief voor haptonomie.

Verschillende onderwerpen kwamen aan bod die hij serieus, maar met humor behandelde. Hij gaf inzicht wat trauma en rouw inhouden en wat men op de moeilijke momenten voor iemand kan betekenen, soms met kleine dingen.

Een sterfgeval bijvoorbeeld is een traumatische ervaring. Verdriet mag, er staat geen tijd voor. Zelfs na anderhalf jaar mag je nog steeds verdrietig zijn. Tegenwoordig zijn de mensen bang voor contact, terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat een knuffel echt heelt. Hij hoort in zijn praktijk zo vaak dat mensen elkaar nog zoveel hadden willen vertellen. Daarom is het zo belangrijk om te zeggen dat je van elkaar houdt, dat iemand dierbaar voor je is. Sla een arm om elkaar.

Rouwverwerking vindt hij een fout woord. Rouwarbeid, dat vindt hij het juiste woord en bestaat uit vier delen. Het aanvaarden van de werkelijkheid, het verlies. Houdt voor de kinderen de dood niet weg. De pijn ervaren van het verlies. Het aanpassen aan de omgeving zonder de overlevende en een nieuwe plaats geven aan de overlevende en weer leren houden van het leven. Dat is allemaal arbeid, geen verwerking.

Een traumatische ervaring is na ongeveer twee maanden in het brein geïntegreerd, dan pak je langzaam de draad weer op. Bij PTTS blijft de traumatische ervaring de gehele dag op het netvlies.