Joram Adriaanse staat sinds dit seizoen onder de lat bij het eerste Vivoo.
Joram Adriaanse staat sinds dit seizoen onder de lat bij het eerste Vivoo.

Joram Adriaanse, de zwarte panter van Vivoo

Algemeen

HUIJBERGEN – Voetbaljaargang 2018-2019 nadert haar ontknoping. Her en der tracht men te redden wat er nog te redden valt. In Huijbergen focust men zich op een toegift en ontsnappingsroute naar de Vierde Klasse. Of Vivoo amper een jaar na de degradatie het verloren terrein alweer kan goedmaken blijft vooralsnog even afwachten. Aan Joram Adriaanse zal het niet liggen.

Noodgedwongen werd de goalie bij aanvang van het nieuwe seizoen direct voor de leeuwen geworpen. Of hij de erfenis van Robert Samek maar even op diens schouders wilde nemen. Ruim een half jaar later is hij onomstreden keeper onder de Huijbergse lat. Wat goed is, komt snel. In het geval van Joram Adriaanse heel snel!

Sluitpost

Vier seizoenen vormde de Poolse doelman Robert Samek een uiterst betrouwbare sluitpost. Vanuit de jeugd werd door de talentvolle Martijn Niemantsverdriet aan diens stoelpoten gezaagd. Trainer Rudo Gommers leek met ingang van het nieuwe seizoen voor een dilemma te staan. Echter de opbouw van een eigen zaak ging ten koste van de trainingsarbeid voor Samek en Niemantsverdriet gaf de voorkeur voor het zaterdagvoetbal bij DVO'60. De trainer dichtte het gat door direct zijn volgende troef uit te spelen. Van het opstellen van Joram Adriaanse heeft hij nog geen minuut spijt.

Zenuwen

De inmiddels 18-jarige Vivoo-keeper blijft er nuchter onder. Vanaf zijn zesde is hij als doelman actief bij de blauwhemden. "Vorig seizoen zat ik als A-junior wekelijks op de bank bij het eerste en heb zodoende al in de keuken mee kunnen kijken. Echter onder de lat staan, dat was toch eventjes een ander verhaal. Ik was best zenuwachtig. Ineens stond ik tezamen met m'n maatje Roel Paulus te midden van toch iets of veel oudere spelers. Verder zette een 8-0 nederlaag in het bekertoernooi tegen MOC'17 me eveneens aan het denken, dit moest beter", aldus Joram Adriaanse.

Stijgende lijn

En, op de valse start bij Aardenburg (7-4) na, ging het beter met Vivoo. Met Nieuw-Borgvliet en Sluis geeft men de toon in de Vijfde Klasse A aan. De Huijbergse formatie scoort makkelijk en staat defensief als een huis. Joram Adriaanse geniet het volste vertrouwen en inmiddels wist de HAVO 5-student zevenmaal de heilige 'nul' te houden. "Okay, zevenmaal inmiddels? Sowieso een streven bij het begin van iedere wedstrijd. Een 5-1 of 1-0 winst? Dan ga ik toch voor die nul", bekent de goalie eerlijk.

Buffon

Joram Adriaanse meet 1.95 meter en heeft als zodanig z'n lengte mee. Verder is hij tweebenig en beschikt over een geweldige reflex. Persoonlijk vindt hij dat de coaching naar de medespelers nog mag verbeteren. Vroeger was Van der Sar zijn grote voorbeeld, tegenwoordig kan hij enorm van Gianluigi Buffon genieten. "Echt een geweldenaar. Zijn fanatisme, zijn wedstrijdmentaliteit spreken me enorm aan". Om enigszins bij zijn Italiaans idool in de buurt te komen is Joram Adriaanse een paar maal per week op het Huijbergse sportpark te vinden. Ter plaatse wordt hij samen met nog enkele andere Vivoo keepers dit jaar onder meer door keeperstrainer Gert-Jan Traas onder handen genomen. Een samenwerking die zijn vruchten afwerpt. "Keepen is toch een aparte tak van sport. Door de gerichte training kunnen we de nadruk op specifieke facetten leggen. Waar je in een groepstraining niet aan toekomt. Kortom, goed geregeld!"

Nacompetitie

Vivoo boekte voor de derde periode drie overwinningen op rij en leidt met een 100% score en doelsaldo van 12-0. "Wie weet hoever we dit seizoen nog komen! De nacompetitie via een periodetitel zou mooi zijn. Als Sluis nog wat steekjes laat vallen behoort de tweede plaats , met een kortere route naar de Vierde Klasse, ook nog tot de mogelijkheden".

Outfit

Joram Adriaanse hoopt na het behalen van zijn Havo-diploma een studie Internationaal Entertainment Management in Breda op te pakken. Iets wat een langer verblijf bij de voetbaltrots van Huijbergen niet in de weg hoeft te staan. De goalie voelt zich thuis in het doel bij Vivoo. Ondanks zijn eigenaardigheden als keeper. "Ik zweer bij een zwarte outfit! Verder slaan laatste man Bouke de Waal en ik voor aanvang van ieder wedstrijd de gebalde vuisten tegen elkaar. Even een blik van verstandhouding onder het mom van 'we vreten ze weer op' ", besluit Joram Adriaanse lachend.