Afbeelding

Vredesduif start nieuw wedvluchtenseizoen

Algemeen

LEPELSTRAAT - Het wedstrijdseizoen voor de duivenliefhebbers van de postduivenvereniging Vredesduif uit Lepelstraat staat weer voor de deur. De afgelopen maanden stonden voor de besturen vooral in het vergaderen, voorbereiden en zorgen dat alle faciliteiten op orde zijn om het wedstrijdseizoen te beginnen. En daar gaat heel erg veel aan vooraf.

Zowel voor de bond als voor de verenigingsbesturen moest er veel geregeld worden, zoals het wedstrijdprogramma en het vaststellen van de losplaatsen over verschillende afstanden. Hier zijn ontzettend veel regels aan verbonden, zo moeten losplaatsen genoeg ruimte voor de duiven bieden zodat zij niet tegen obstakels vliegen, maar moet het ook goede sanitaire voorzieningen hebben.

Binnen de vereniging is het belangrijk dat alle liefhebbers gecontroleerd beschikken over de eigendomsrechten van iedere duif en dat alle wedstrijdduiven een inenting gehad hebben tegen paramixo zodat zij geen andere vogels of pluimvee kunnen besmetten. Ook moeten alle duiven tegenwoordig voorzien zijn van een chipring ten behoeve van elektronisch klokken, zodat bij thuiskomst direct vaststaat onder andere welke duif het is, de correcte tijd van thuiskomst en de snelheid. Dit moet dus in de vereniging bij het inkorven als eerste goed geregistreerd zijn in de diverse systeemcomputers. De printers moeten in orde zijn, de inkorfmanden en drinkbakjes moeten in goede staat zijn (inclusief wekelijks schoonmaken en ontsmetten). Voordat de wedstrijdduiven de mand in gaan is er dus al veel werk verzet.

De Vredesduif is een grote vereniging en telt zo een 55 inkorvende leden. Door de hulp van vele vrijwilligers zijn alle werkzaamheden altijd tot in de puntjes verzorgd. Op zaterdag 13 april vindt de eerste officiële wedstrijd plaats, maar op zaterdag 6 april houdt De Vredesduif traditiegetrouw een eerste wedvlucht om eieren die uitgereikt worden met de zaterdag voor Pasen. Het is de gelegenheid bij uitstek om alle systemen en materialen te controleren, zodat bij de eerste officiële vlucht alles op rolletjes verloopt.

Er zijn verschillende vluchten voor de duiven, zoals de vitessevluchten van circa 260 kilometer, de midfond wedstrijden die variëren tussen de 260 en 450 kilometer, de dagfond van 700 kilometer en de marathonvluchten die rond de 1000 kilometer bedragen. Inmiddels zitten 'de atleten van het luchtruim' al te popelen in hun hok om te starten en te presteren.