Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dat het plaatselijke carnaval leeft onder de jeugd kwam tot uiting in creatieve bijdragen aan de kinderoptocht.
Dat het plaatselijke carnaval leeft onder de jeugd kwam tot uiting in creatieve bijdragen aan de kinderoptocht.

Stichting Alterse Carnaval gaat kinderen nóg meer betrekken bij Vastelaoved

HALSTEREN - Als het aan de Stichting Alterse Carnaval ligt, wordt voor de viering van het volgende carnavalsfeest in Halsteren ook een jeugdgezelschap gepresenteerd. Dat bleek woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Bergen op Zoom, waar een delegatie van SAC traditiegetrouw enkele dagen voor de start van het carnavalsfeest te gast is bij het college van B en W.

Voorzitter John van Tilburg en vice-voorzitter Adrie Rockx van Stichting Alterse Carnaval spraken, gevraagd naar de ambities, uit dat SAC 'vooral in het Alterse Vastelaovedfeest wil blijven investeren'. Er zit duidelijk toekomst in het plaatselijke feest: "Het Kadetjesbal ofwel openingsbal voor Spinooltjes speelde zich dit jaar af in een bomvolle grote zaal van de Wittenhorst. Hier zijn we als stichting natuurlijk heel blij mee. Fijn was ook, dat er de accommodatie dit jaar weer te gebruiken was, de opgeknapte grote zaal. Het is prettig dat de gemeente deze voorziening faciliteert. We willen het carnavalsfeest minstens behouden en waar mogelijk uitbreiden. In ieder geval blijven we de scholen erbij betrekken en hebben al nagedacht over een jeugdprotocol volgend jaar. We denken aan een gezelschap van vier kinderen uit de bovenbouw van de basisschool voor het vervullen van een rol als jeugdprins, -nar, jonge grootste boer en jeugd-LaForce."

Intussen kan de Stichting Alterse Carnaval terugkijken op een prachtig Vastelaovedfeest in Halsteren met een indrukwekkende Braobanse Wal Optocht. De na elf jaar vertrekkende Prins Ambosio IX werd als stralend middelpunt in het zonnetje gezet.

Om de optocht op zondag in Halsteren op een hoger plan te krijgen, heeft SAC hier de laatste jaren extra in geïnvesteerd. "Alle A-wagens uit plaatsen in de regio mogen meerijden. Het prijzengeld is verhoogd, bouwclubs komen onderling met elkaar in contact en wisselen ervaringen uit. Biobased werken wordt gepromoot en hier kunnen bijvoorbeeld workshops over gegeven worden bij bouwclubs. Omslag bij gebruik van ander materiaal vergt een strikte planning. Ook voor verkoop van de carnavalswagens is samenwerking belangrijk en veiligheid krijgt een boost", legden Van Tilburg en Rockx uit. Wethouders Annette Stinenbosch en Evert Weys zeiden de samenwerking toe te juichen; "Wij hebben onlangs een bezoek gebracht aan diverse bouwclubs. Werken met milieuvriendelijk materiaal levert prachtige wagens op." Rockx wees tenslotte op een knelpuntje: voldoende levende muziek op de carnavalswagens in de optocht. "Je zou denken er zijn bandjes genoeg, toch blijken die steeds moeilijker bereid om te spelen in de stoet. Soms gaan bandjes een samenwerking aan en dat betekent dan dat er weer een minder is voor de optocht."

Meer berichten