Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Feline is de nieuwe voorleeskampioen van Woensdrecht!
Feline is de nieuwe voorleeskampioen van Woensdrecht!

Kampioenen zetten voorlezen op de kaart

HOOGERHEIDE - Het is niet niks: voorlezen voor een overvolle theaterzaal in MFC Kloosterhof, met daarin óók nog een kritische jury. Vijf leerlingen van basisscholen uit de gemeente deden het op 2 februari, in de hoop zichzelf een jaar lang Voorleeskampioen van de Gemeente Woensdrecht te noemen. Feline Potten werd de winnaar, maar eigenlijk zijn alle deelnemers kampioenen.

Al voor de 26e keer ging Bibliotheek Het Markiezaat op zoek naar de Voorleeskampioenen van de Gemeente Woensdrecht. De voorrondes werden op school gehouden, de nieuwbakken kampioen gaat door naar de provinciale ronde, en wie die wint mag een gooi doen naar de titel Voorleeskampioen van Nederland. En zoals bij elke sport gaat het om veel meer dan alleen de prijzen. Lees-mediaconsulent Ingrid de Graaf legt uit: "Voorlezen moet weer op de kaart gezet worden. Vaak zie je dat ouders rond groep 3 stoppen met voorlezen omdat ze denken dat hun kinderen het dan zelf wel kunnen. Terwijl het juist dan zo belangrijk wordt om voor te blijven lezen: zo leert je kind steeds nieuwe woorden, zo kun je de verbeeldingskracht van je kind stimuleren en zo beleef je samen waardevolle momenten."

Overtuigen

Feline Potten van Basisschool De Stappen, Danique Bruggeman van Basisschool de Meulenrakkers, Dario van Bauwel van Basisschool Op Dreef, Maarten Stam van Basisschool KlimOp en Evi Welzen van Basisschool St. Marie deden hun uiterste best om de jury - bestaande uit de voorleeskampioenen van vorig jaar, leerkracht Liselotte Plouvier en wethouder Lars van der Beek - te overtuigen van hun talent.

"Je kunt wel zien dat dit de beste voorlezers uit de gemeente zijn!", zegt Ingrid de Graaf, "de jury let erop of ze ontspannen zijn, of ze het publiek aankijken en meenemen in hun verhaal, of ze niet te snel lezen, en of ze de klemtonen juist leggen en de woorden goed uitspreken. Natuurlijk kijken ze ook of het publiek stil wordt, of mee lacht, daaraan herken je de goede voorlezers. Maar goed zijn ze allemaal: ze weten op hun eigen manier het publiek te betrekken bij het verhaal. Ze kiezen zelf hun verhaal, en dat helpt.
Eén van de deelnemers zei heel terecht dat je pas iets goed kunt voorlezen als je het zelf leuk vindt. Dat is de kern: lezen is leuk, en deze vijf hebben dat heel goed laten zien!"

Voorbeeld

Er kan er maar één de beste zijn, dat werd Feline Potten, die voorlas uit De Sprookjessprokkelaar van Paul van Loon. Ze begon bedeesd, maar haar mooie voorleesstem zorgde ervoor dat de hele zaal binnen no-time aan haar lippen hing. Feline las als een echte kampioen, ze was een voorbeeld.

Meer berichten