'Jong geleerd is oud gedaan' is het devies bij De Waterstraot.
'Jong geleerd is oud gedaan' is het devies bij De Waterstraot.

Jeugd De Waterstraot leert wat samen bouwen is

Algemeen

HALSTEREN – De Open Dag van Bouwclub De Waterstraot trok zondag 20 januari veel belangstellenden naar bedrijventerrein Oude Molen. Vanaf 11.00 uur was het al gezellig druk en het liep tot laat in de middag.

"Wat vooral opmerkelijk was, is dat er steeds meer onbekenden ons bouwkot aandeden om te zien hoe een wagen gebouwd wordt", zegt Johan Luijks. "Dat gaf ons de kans om uit te leggen hoe wij paverpol toepassen en wat de voordelen zijn voor het proces en het milieu." Natuurlijk konden de bezoekers al zien wat driekwart jaar bouwen op gaat leveren en waar ze van kunnen genieten tijdens optochten in Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom.

De leden van Bouwclub De Waterstraot zijn zelf ook vaak te vinden bij de Open Dagen van andere bouwclubs en bij de corsobouwers. "Het is juist deze uitwisseling en het contact wat stimulerend werkt," zegt Johan, "je leert veel van elkaar als het gaat om technieken, materialen en toepassing daarvan. Onze keuze voor paverpol is ook voor veel clubs interessant. Als je binnenkomt in het bouwkot ruik je het al. Het is juist de afwezigheid van de geur van polyester en oplosmiddelen, dat het veel prettiger vertoeven is in een bouwkot. Het is gezonder voor lijf en leden en het milieu. We hebben een hele groep kinderen die actief zijn bij het werken aan de wagen en dat kan nu op een gezonde en veiligere manier. Voor mensen die weinig weten van het proces van onderdelen maken met de toepassing van hars, oogt het hetzelfde, maar op details is het anders. Het resultaat is gelukkig hetzelfde en doet niet af aan de verkoopbaarheid van onze creaties."

Jong geleerd

Bij BC De Waterstraot zijn op bepaalde momenten in de week kinderen vanaf 6 jaar actief. Vanaf hun zestiende kunnen ze lid worden. In de tussenliggende jaren kunnen ze echter al veel leren. Johan daarover: "De kinderen die nu actief zijn, zijn kinderen of kleinkinderen van leden en hun vriendjes. Maar we hebben ook jonge bouwers uit Bergen op Zoom. Bij BC De Waterstraot worden ze namelijk betrokken bij allerlei dingen die nodig zijn om een wagen te bouwen. Kinderen leren hoe het is om in een team te werken aan een groot project. Ze komen er zo achter wat ze leuk vinden en wat niet. Voor de één zal dat boetseren, timmeren, papier-maché werk of schilderen zijn en de ander gaat later aan de slag in de techniek."

De wagen die De Waterstraot dit jaar op straat gaat zetten is er één met een politieke lading. De gemeente Bergen op Zoom en haar schuldenlast is de aanleiding en vooral als het gaat om de vele grote projecten die deze gemeente in gang heeft gezet. De Waterstraot doet met deze creatie eer aan de uitspraak 'geld als water'. Waterrijke bouwsels zijn in Bergen op Zoom aan de orde van de dag, maar ze kosten veel geld, tijd en ergernis. Overal zijn er kapers op de kust. Johan: "Dit onderwerp hebben we vorig jaar al uitgewerkt en het is dan ook mooi om te zien hoe deze bedenksels vormgegeven worden. De ontwerper Perry Schuurbiers is daar leidend in. Voor de bezoekers aan de optocht wordt het weer genieten. Tijdens onze Open Dag hebben ze al een eerste indruk kunnen krijgen. De tekening stond naast de wagen, het begin van een proces dat in volle gang is."