Iedereen wist het al: Van der Poel wordt kampioen in Huijbergen.
Iedereen wist het al: Van der Poel wordt kampioen in Huijbergen.

Supertalent Van der Poel betovert Huijbergs NK

Algemeen

HUIJBERGEN - De lucht zag grijs, en de Tiestenduin zag zwart van de mensen. Dat was het NK Veldrijden in een notendop. De fans genoten, en van de grofweg 10.000 fans die de weg naar Huijbergen hadden gevonden, was een heel groot deel Belg. Het BK, dat diezelfde middag werd verreden lieten ze links liggen om 'hun' Mathieu van der Poel toe te juichen. Die Van der Poel werd met een ongekende voorsprong kampioen.

Vierenveertig seconden was uiteindelijk het verschil tussen Mathieu van der Poel en de nummer twee, Lars van der Haar. Mathieu van der Poel fietste alsof de Nootjesberg niet bestaat, en de Tiestenduin slechts een licht hellinkje is. Over 'geen spanning' of 'de sport kapotmaken' klaagde in Huijbergen echter niemand, betoverd door de superkrachten van 'Poeleke' waren de Hollanders en Belgen het unaniem eens over het feit dat het een voorrecht is om zo'n supertalent aan het werk te zien. Bij de dames was de wedstrijd - zoals verwacht - een stuk spannender. Favoriet Marianne Vos moest daar tien seconden toegeven op een ontketende Lucinda Brand.

Huijbergse dweilbands, muziek van DJ Dave en Ron van Hoof, smakelijk bier en warme hamburgers maakten de druilerige middag alsnog tot een feestje. Onder het erepodium deden hele delegaties Belgen verwoede pogingen het Wilhelmus mee te zingen zonder de tekst te kennen. Dus verzonnen ze zelf een tekst, verwijzend naar het Belgische 'Telenet' op het shirt van nummer drie Corné van Kessel: "Van Kessel is van ons!" zongen de Belgen. Het NK Veldrijden zette Huijbergen maar weer eens op de wielerkaart. Tot ver buiten Nederland.

Vos, Brand en Kaptheijns: een mooi podium in Huijbergen.
Maud Kaptheijns wordt getroost: ze gaf alles maar het was niet genoeg.
De beklimming van de Tiestenduin fasconeert het publiek.
Bij het ingaan van de laatste ronde hoeft Mathieu van der Poel niet meer achterom te kijken.
Van der Haar, Van der Poel en Van Kessel staan op het podium.