Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De heer Ferd Quik (rechts) ontvangt de erepenning met inscriptie van gemeente Bergen op Zoom uit handen van burgemeester dr. Frank Petter.
De heer Ferd Quik (rechts) ontvangt de erepenning met inscriptie van gemeente Bergen op Zoom uit handen van burgemeester dr. Frank Petter.

Burgemeester benadrukt 'samen doen' in nieuwjaarstoespraak

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Als er één centraal thema was tijdens de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Frank Petter, dan was dit wel 'samen doen'. In zijn toespraak benadrukte hij de fundamenten van de Bergse samenleving en het contact met elkaar als belangrijke speerpunten voor 2019. Een boodschap die de aanwezigen allemaal ter harte namen.

In de Sint Gertrudiskerk aan de Grote Markt waren op maandag 7 januari honderden inwoners van de gemeente Bergen op Zoom aanwezig om elkaar de beste wensen te geven voor het nieuwe jaar. Ondanks de rumoerige start kreeg de burgemeester snel de hele ruimte stil, wanneer hij zijn toespraak startte met een kritische noot over internationale ontwikkelingen. "Groepen sluiten zich steeds meer op in eigen 'bubbles'", vervolgde de burgemeester. "Niet meer van gedachten wisselen, maar gedachten op willen dringen. Er worden nauwelijks nog vragen gesteld, alleen posities ingenomen." Hiermee werd het belang van vrijheid van denken benadrukt, in tegenstelling tot de vrijheid van meningsuiting. Verdraagzaamheid zou het sleutelwoord moeten zijn, maar ook het versterken van het bewustzijn en de weerbaarheid van komende generaties is een belangrijk punt.

De wind zit mee

Hoewel de toespraak vrij kritisch startte, blikte Petter ook terug op een bijzonder positief jaar voor de gemeente. "We hebben inderdaad economisch de wind mee." Dit is mede te danken aan de groei van de circulaire economie waarin de gemeente Bergen op Zoom het voortouw neemt, waarmee 'een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen' wordt gebouwd. Om deze groei te behouden is contact met de burgers een belangrijk punt voor de gemeenteraad. Niet alleen binnen de wijken in Bergen op Zoom, maar ook de kernen Halsteren en Lepelstraat alsmede de diverse buurtschappen verdienen de aandacht. De nadruk komt hiervoor te liggen op wijkgericht werken.

Erepenning voor talrijke verdiensten

Tevens was de nieuwjaarsbijeenkomst het podium om Ferd Quik in het zonnetje te zetten. Deze duizendpoot, met een indrukwekkende lijst aan verdiensten, kreeg de erepenning met inscriptie uitgereikt voor zijn inspanningen voor de stad en de Bergse cultuur.
"Een lijst die voor een groot deel is terug te voeren op jouw talenten en jouw gedrevenheid om bij te dragen aan de samenleving waarvan jij deel uitmaakt", besluit de burgemeester. Ferd benadrukt zelf in zijn bedankwoord ook het blijven werken voor onze samenleving en geeft aan dat we "er met z'n allen voor zorgen dat we dit kunnen blijven realiseren."

Meer berichten