Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Landschap is leuker dan gamen

BRABANTSE WAL – De weergoden zijn fan van de Week van het Landschap. Het weer was de hele week zeldzaam goed voor half oktober. Als de natuur zich op z'n mooist toont is er geen betere plek om te zijn. Er werd dus met volle teugen genoten. "Dit is leuker dan gamen!", roept Luke. En Luke heeft gelijk.

Het is een drukte van jewelste bij het bezoekerscentrum op de Kraaijenberg. Vijftig kinderen rennen alle kanten op, je hoeft ze niks te vragen om te weten dat ze met volle teugen genieten. Stagiair Marit Kamp van Brabants Landschap en vrijwilliger Leo den Heijer zien dat de Week van het Landschap meteen die dinsdagochtend al geslaagd is. Tijdens het Woudkamp dat die dinsdagochtend gaande is leren kinderen hoe leuk en uitdagend de natuur is: ze maken vuur, bouwen hutten, filteren water met behulp van mos, zand en houtskool, bakken brood en klimmen op de uitkijktoren. "Een moeder kwam naar me toe", zegt Marit, "en ze vroeg me wat we hier hadden gedaan. Ze had haar zoon nog nooit zo enthousiast gehoord!" De Week van het Landschap wil laten zien hoe leuk het landschap is, en die boodschap is blijkbaar luid en duidelijk.

Youri (10) twijfelt nog een beetje: "Dit is leuk, maar gamen is ook leuk", zegt hij. Luke (8) twijfelt al lang niet meer: "Dit is veel leuker dan gamen. Dan zit je maar een beetje, daar is niks aan. Hier kun je klimmen en vuur maken. Weet je hoe moeilijk dat is?" Vuur maken, daarmee is Youri ook om: "Oké, dit is niet zo eenzaam als gamen. En fik is leuk!" Koen slaagt er ondertussen – met wat hulp – in om een vuur te maken. Hij is overtuigd: "Het is hier leuk! Ik had nog nooit vuur gemaakt met zo'n vonkenmaker. Kijk dan hoe het brandt!" Over brand gesproken: de 6-jarige Matthew is gevallen en kwam met zijn hand bovenop een brandnetel terecht. Dat doet pijn, maar hij lleert van de begeleiding dat je die pijn met een ander plantje – de weegbree – kunt wegnemen. Vijf seconden later lacht Matthew weer.

Terwijl Youri op zoek gaat naar munt om zijn vers gefilterde water tot thee om te vormen zijn Luuk (6) en Bjorn (6) druk in gesprek over de hut die ze bouwen. "Ik wil elke dag wel takken en stenen zoeken om een hut te bouwen!" roept Luuk. Terwijl haar dochter Charlotte (3) zich uitleeft in het KlauterWoud weet moeder Sherida wel zeker dat deze dag in de Week van het Landschap een schot in de roos is: "De omgeving is prachtig, en ze kunnen hier dingen doen die ze anders nooit doen. Dit is véél leuker dan de hele dag binnen zitten. Kijk haar glunderen, dan weet je wel genoeg!"

Meer berichten