Met bouten, in een ijzeren frame is de os verankerd.
Met bouten, in een ijzeren frame is de os verankerd. Foto: Sophia Piesens

Nieuwe os in het geheim geplaatst

Algemeen

OSSENDRECHT - 'De gestolen bronzen os van Ossendrecht is nog steeds niet teruggevonden. De sokkel staat al sinds half augustus leeg. Wanneer er een nieuwe os komt weten Frans Hendrickx van Hendrickx Grondverzet en Paul Jaspers van O.B.I. (Ossendrechtse Beton Industrie) niet en de lege plek is hen een doorn in het oog.'


'Frans vindt het gewoon bij Ossendrecht horen en Paul die de carnaval in zijn bloed heeft zitten vindt dat er zo snel mogelijk een nieuwe moet komen omdat op de elfde van de elfde de os nodig is om de nieuwe Prins Carnaval voor te stellen'.

Dit alles deed hen de koppen bij elkaar steken en na wat heen en weer gepraat kwamen ze maar tot één conclusie: "Wij gaan ervoor zorgen dat de sokkel weer wordt bewoond en bieden Ossendrecht deze os aan uit naam van "de Luije'noek".

Beton

Paul heeft in zijn werkplaats een mal van een replica van de os gemaakt, waarna hij hem in beton heeft gegoten. Hij weegt maar liefst 250 kilo. Maandag 8 oktober was hij af en hebben Frans en Paul hem in de auto getild en naar de Markt gebracht. In het geheim hebben ze de os met behulp van een graafmachine van Frans zijn bedrijf opgetild en op de sokkel geplaatst. Met een stevig ijzeren frame en bouten hebben ze de os goed vastgezet om ongelukken te voorkomen.

Volgens Frans en Paul nemen ze die niet zomaar meer mee. Na het vastzetten heeft Paul het beeld nog met wat verf bijgewerkt en nu staat hij er weer fier bij.

Beiden waren benieuwd hoe snel de mensen de os zouden opmerken. Die vraag werd snel beantwoord, want tijdens de plaatsing kwamen er al een twintigtal belangstellenden kijken. Die bedankten met applaus.

Afbeelding