Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Burgemeester Petter, agrariër van Eekelen en CvdK Wim van de Donk.
Burgemeester Petter, agrariër van Eekelen en CvdK Wim van de Donk. (Foto: )

Begripvol bezoek Commissaris van de Koning Wim van de Donk

BERGEN OP ZOOM – Het afleggen van ambtsbezoeken is een belangrijk onderdeel van het werk van een Commissaris van de Koning. Woensdag was Commissaris van de Koning Wim van de Donk op bezoek in Bergen op Zoom. Hij sprak met het college, de fractievoorzitters, bracht een interactief bezoek aan de Green Chemistry Campus en lunchte in het pas door de gemeente verworven IRS-pand aan de Van Konijnburgweg. Van den Donk toonde veel begrip en vond dat ook.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester Frank Petter zijn het eens: Bergen op Zoom barst van het potentieel. Voor zover het nog niet is gebeurd biedt de duurzame, biobased sector voldoende potentieel om de laatste naweeën van de crisis te compenseren. Bijvoorbeeld met het verdwijnen van Philip Morris gingen er in Bergen op Zoom heel wat banen verloren, maar samen hebben Van de Donk en Petter het vertrouwen dat Bergen op Zoom in de toekomst veel mooie, nieuwe initiatieven gaat laten zien. Het IRS-gebouw en de daarin geplande agrofood-broedplaats noemt Van de Donk een mooi voorbeeld. "De nieuwe economie zit in oude gebouwen", zegt hij, "Bergen op Zoom bruist van de ideeën en creativiteit en heeft een goed bestuur. Een goed bestuur maakt plannen, investeert en neemt soms risico, zoals met de aankoop van dit pand. De agro-industrie vormt een belangrijke ruggengraat in deze regio waarvoor ook buiten de regio veel interesse is. Vanmiddag zag ik een betonnen bankje dat slechts een beetje beton bevatte en voor de rest van olifantsgras was gemaakt. Ik heb de laatste jaren ook gezien hoe stoffen die vroeger als afvalstof werden gebruikt nu als grondstof kunnen dienen. Er gebeuren gekke dingen, en hier zijn wij goed in die gekke dingen. De provincie stimuleert innovatie en ondersteunt die met middelen en met het leggen van verbindingen."

Aan de zijde van Van de Donk bevond zich de 25-jarige agrariër Jack van Eekelen uit Noordhoek. Via het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt werd hij gekoppeld aan Wim van de Donk. De twee liepen gedurende een dag "stage" bij elkaar, om te leren en het wederzijds begrip te vergroten. Tijdens zijn bezoek aan Van Eekelens bedrijf ontpopte Wim van de Donk zich tot een begenadigd koeienmelker en trekkerrijder. "Het was mooi om eens mee te kunnen kijken bij een ambtsbezoek van de Commissaris van de Koning", zegt Jack, "vanuit het BAJK proberen we verbindingen te leggen tussen boeren en de verschillende ambten. Mijn vader is vrij conservatief en vroeg zich af wat een man als Van de Donk kan doen. Ik dacht zelf ook zo, maar ik heb nu gezien dat de Commissaris van de Koning superveel connecties heeft. Hij is de sleutel die partijen bijeen brengt die elkaar anders nooit zouden treffen. Ik zie mezelf niet als politicus, maar ik heb toch veel van hem geleerd. Vandaag zette me ook aan het denken over wat bijvoorbeeld de Green Chemistry Campus voor jonge boeren kan doen. Het is mooi om te zien hoe producten die – bijvoorbeeld door de droogte van deze zomer – niet geschikt zijn voor de consumentenmarkt voor allerlei andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Daar liggen kansen voor ons. Bovendien denken we ook buiten de limieten van ons vak. Boeren zijn wel eens negatief in het nieuws, met de hashtag #Trotsejongeboeren treden wij naar buiten. Onder andere door het verkopen van overalls, zoals de Commissaris van de Koning er een kreeg, maar ook door ons te presenteren op evenementen als de Boerendag in Woensdrecht. Netwerken doet veel!"

In zijn gesprekken met de fractievoorzitters beloofde Van de Donk te blijven ijveren voor zorgvuldige communicatie rondom de Kerncentrale van Doel, en een grensoverschrijdende samenwerking van criminaliteit te stimuleren. "Want", zegt burgemeester Petter, "ook daarin moeten we innovatief zijn."

Meer berichten