Afbeelding

Komend dialectcafé is in Ossendrecht

Algemeen

OSSENDRECHT – Elke dialectliefhebber is op donderdag 27 september 2018 vanaf 19:00 uur van harte welkom in de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht voor het bijwonen van (en liefst ook meedoen aan) het West-Brabants Dialectcafé. Het evenement wordt deze keer georganiseerd door Heemkundekring Het Zuidkwartier. De toegang is gratis.

Verhalen
Iedere bezoeker wordt welkom geheten met een kop koffie of thee, waarna om 19:30 uur het programma begint. Dit programma is vooraf niet te voorspellen. Iedere deelnemer mag zich namelijk bij binnenkomst aanmelden voor het vertellen of voorlezen van een verhaal, het voordragen van een gedicht of het zingen van een lied. Er is maar één voorwaarde: het moet worden uitgevoerd in dialect. Over de schrijfwijze van het dialect hoeven de deelnemers zich geen zorgen te maken, want alles geschiedt mondeling.

Tijdens de pauze kan voor eigen rekening een consumptie worden genoten. Daarna kunnen de aanwezigen hun kennis van de regionale dialecten testen. Zij krijgen een zestigtal meerkeuzevragen voorgeschoteld; twintig over het dialect van Halsteren, twintig over het dialect van Bergen op Zoom en twintig over de dialecten van de gemeente Woensdrecht. De winnaar, de persoon die de meeste vragen goed heeft beantwoord, oogst eeuwige roem.

Doel van het geheel is het promoten van de regionale dialecten, maar het bieden van een gezellige avond is een belangrijk nevendoel.

Voorgeschiedenis
Heemkundekring Halcherth uit Halsteren organiseert al enige tijd twee keer per jaar in Hof van Ram het Alters en Straots Dialectcafé. Bij dialectliefhebbers uit Halsteren en Lepelstraat, maar ook uit Bergen op Zoom en de gemeente Woensdrecht, genoten deze bijeenkomsten al snel enige faam. Groot was dan ook de teleurstelling, toen de organisatoren aangaven te weinig mankracht te hebben om dit mooie ontmoetingsmoment in stand te kunnen houden.

Opheffen was echter geen optie. Heemkundekring Het Zuidkwartier uit Woensdrecht, Dialectgenootschap De Berregse Kamer uit Bergen op Zoom, Heemkundekring Halcherth uit Halsteren en Heemkundekring De Steenen Kamer uit Steenbergen staken onmiddellijk de koppen bij elkaar om ervoor te zorgen, dat het Dialectcafé niet werd opgeheven maar juist uitgebreid. Besloten werd, de naam te wijzigen in West-Brabants Dialectcafé en de organisatie beurtelings neer te leggen in Halsteren, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen.

Succes
Op donderdag 21 juni 2018 vond het eerste West-Brabants Dialectcafé plaats in Halsteren. Het werd meteen een enorm succes. De publieksruimte van Hof van Ram bood nauwelijks voldoende plaats voor alle deelnemers. Het programma was spontaan zeer gevarieerd, met allerhande verhalen, gedichten en liedjes. Het aanbod was dermate groot, dat de 'uitvoerende artiesten' zich moesten beperken tot slechts één act, hoewel hierop natuurlijk een uitzondering werd gemaakt voor het welbekende muziekgezelschap De Glacis (foto).

Vervolg
Hopelijk krijgt dit succes een vervolg tijdens de tweede uitvoering. De werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier is in elk geval al volop bezig met het schrijven van teksten. Ook de quiz staat al grotendeels op poten. De zaal van Hotel Dekkers zal tijdig in gereedheid worden gebracht. Wie een avondje probleemloos wil genieten van de gemoedelijke dialecten van West-Brabant is van harte welkom. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die het leuk vinden om in hun eigen regionale spreektaal iets voor te dragen.

Het is de bedoeling dat het programma eindigt omstreeks 22:00 uur, maar het kan natuurlijk wat uitlopen als de deelname daartoe aanleiding geeft. En wanneer u dit evenement heeft meegemaakt, zult u beslist uitzien naar de volgende keer, in Bergen op Zoom.