Afbeelding

Erfgoed beter in beeld

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Burgemeester en wethouders van gemeente Woensdrecht hebben nieuwe wetten en regels vastgesteld voor behoud en beheer van erfgoed. Hierdoor kunnen naast onroerend goed bijvoorbeeld ook verzamelobjecten tot gemeentelijk erfgoed benoemd worden die van cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis zijn.

Deze objecten moeten eigendom zijn of onder de zorg vallen van de gemeente. Te denken valt bijvoorbeeld aan de ambtskettingen van de voormalige gemeenten of kunst.

Bij de nieuwe regeling horen een archeologische en cultuurhistorische waardenkaart die voortaan gebruikt worden in nieuwe bestemmings- en omgevingsplannen. De archeologische waardenkaart is tot in details samengesteld door de archeoloog van gemeente Bergen op Zoom, die ook in Woensdrecht actief is.

Heemkundigen
De cultuurhistorische waardenkaart is mede samengesteld door lokale heemkundigen en bevat historisch interessante objecten en herkenbare overblijfselen in het landschap. Voorbeelden zijn kerken, oude dijken, grensstenen en landhuizen.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal licht toe: "Deze nieuwe verordening brengt erfgoed beter in kaart en daardoor kunnen cultuurhistorisch of archeologisch waardevolle zaken bewaard blijven voor toekomstige generaties."