Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Carmen De la Rambelje

"Blijf maar lang zo doorgaan!"

HOOGERHEIDE - "Gefilleseteerd! Blef mar laank zoow durgaon!" Die uitspraak kan maar van één man komen: onze eigen dialectspecialist Jan Luysterburg (74). "Van alle huis-aan-huiskranten die in de gemeente Woensdrecht verschijnen vind ik De Zuidwestkrant de beste", zegt hij, "de inhoud is de moeite waard, en als dat het geval is wordt zo'n lokale krant beter gelezen dan de grote dagbladen."

Dialectrubriek
"Dat merk ik in de reacties die ik op mijn dialectrubriek krijg. 'We hebben het weer gelezen hoor!' zeggen ze dan, en er is zelfs een vaste groep die inhoudelijk ingaat op wat ik schrijf. Dat maakt het elke twee weken weer een leuk klusje." Luysterburgs dialectrubriek ontstond naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van Heemkundekring Het Zuidkwartier, waar hij voorzitter van is. "Het leek ons leuk een rubriek in de krant te wijden aan het Woensdrechtse dialect. Die heeft een jaar in wedstrijdvorm in de krant gestaan, maar zowel De Zuidwestkrant als ik vond het te leuk om ermee te stoppen. De wedstrijdvorm is eruit, maar de rubriek loopt gewoon door. Ik vind het leuk om over dialect te vertellen, en voor ons als Heemkundekring is het natuurlijk belangrijk om op deze manier in contact te komen met mensen die geen lid zijn van de Heemkundekring, en hun interesse te wekken."

"De Zuidwestkrant doet veel voor verenigingen. Persberichten die wij insturen worden vaak geplaatst, en we merken het effect, bijvoorbeeld op het bezoekersaantal van onze lezing, of het bezoek aan ons museum Den Aanwas. Door verenigingen een podium te bieden is De Zuidwestkrant een bindmiddel tussen inwoners, verenigingen en ondernemers. Zonder zo'n krant zou de samenleving er heel anders uitzien. Wat ik al zei: blijf maar lang zo doorgaan!"

Meer berichten