Afbeelding
Foto: Carmen De la Rambelje

Manege de Paardenhoeve presenteert Working Equitation

Algemeen

HALSTEREN - Manege de Paardenhoeve is al jaren een begrip in Bergen op Zoom en omgeving. Met een breed aanbod aan activiteiten zijn zij er voor jong en oud, ervaren en onervaren, recreatieve ruiters en (top-)sport beoefenaars. Doordeweeks organiseren zij lessen voor zowel de manege-ruiter als de klant met een eigen paard.

Naast de reguliere rijlessen bieden zij u ook de mogelijkheid om kennis te maken met de dressuursport, het springen, voltigeren, carrousel rijden, paardencoaching en sinds kort de Working Equitation.

De Working Equitation is een, in Nederland, relatief nieuwe paardensportdiscipline: een arbeidssport. Hiermee wordt bedoeld dat de sport is ontstaan vanuit een arbeidssituatie, oftewel een situatie waarin er gewerkt wordt met paarden.

Eeuwenlang waren de paarden onmisbaar in het werk. Bij het drijven van vee, bij het vervoeren van middelen en bij het werken op het land. Een paard moest daarbij moedig zijn, vertrouwen hebben in zijn ruiter, gezond zijn en bovenal werkwillig. Arbeider en paard werkten samen, vanuit vertrouwen en harmonie.

Onderling vertrouwen

Door de jaren heen verdween de noodzaak om de paarden in te zetten voor de arbeid. Maar de onuitputbare passie voor het werken en omgaan met deze trouwe viervoeter bleef bestaan. Er ontstonden competities waarbij de arbeiders, samen met hun paarden, lieten zien hoe goed zij op elkaar ingespeeld waren, hoe groot het onderlinge vertrouwen is en hoe goed het paard was in het werken op het land. Door de jaren heen is hieruit de internationale wedstrijd discipline “de Working Equitation” ontstaan.

Oude arbeidssituaties

Tijdens een wedstrijd rijden combinaties verschillende onderdelen. Elke wedstrijd bestaat uit in ieder geval een dressuurproef, waarmee de combinatie hun niveau van africhting laat zien. Daarnaast wordt er een behendigheidsparcours gereden, gebaseerd op de oude arbeidssituaties. Ditzelfde, of een vergelijkbaar parcours, wordt vervolgens op snelheid gereden. Het laatste onderdeel bevat het runderwerk. Hierbij werk je als combinatie met een kudde runderen, één van de runderen moet uit de kudde gedreven worden en gedurende 15 seconden gescheiden blijven van de kudde.

In opkomst

Kortom: een zeer veelzijdige discipline dus! En sinds begin van dit jaar ook een actief onderdeel van ons (manege-) aanbod. Lessen, clinics en binnenkort zelfs een nationale wedstrijd. De Working Equitation is in opkomst, ook in Brabant!