Tony van Dijke en Karel van Loon zorgen dat ODIO's eigen clubgebouw in topvorm blijft.
Tony van Dijke en Karel van Loon zorgen dat ODIO's eigen clubgebouw in topvorm blijft. Foto: Dennis van Loenhout

Voetbalvereniging ODIO officieel eigenaar van clubgebouw

Algemeen

OSSENDRECHT – Sinds vorige week is de Ossendrechtse voetbalvereniging ODIO eigenaar van haar eigen clubgebouw. Daarmee gaat de club voor in een beweging die als het aan de gemeente Woensdrecht ligt een trend wordt: privatisering van clubgebouwen. ODIO is er blij mee, en is optimistisch: "Bij ODIO zetten we gewoon de schouders eronder."

Op de lange termijn ziet ODIO financieel voordeel in het eigendom van het clubgebouw, terwijl de privatisering voor de gemeente goed aansluit in het beleid, waarin wordt ingezet op de privatisering van clubgebouwen. Wethouder Hans de Waal en ODIO-voorzitter Roger Withagen waren dus blij toen ze het contract ondertekenden in het Woensdechtse gemeentehuis.

Wat het clubgebouw betreft wordt het meeste werk bij ODIO gedragen door Tony van Dijke (48) en Karel van Loon (67), en ook die zijn blij met de nieuwe ontwikkeling. Tony en Karel, respectievelijk lasser / pijpfitter en timmerman van beroep, verzorgen al jaren het onderhoud van het gebouw, en zeggen dat de aankoop van het clubgebouw hun werk in elk geval gemakkelijker maakt: "De club was al eigenaar van delen van het gebouw, maar nog niet van alles", zegt Tony, "dus als er wat gerepareerd of vernieuwd moest worden moesten we eerst bekijken of dat een klus voor de gemeente, of een klus voor ons was. Nu is dat voortaan meteen duidelijk: de klus is voor ons!"

Om zich heen verzamelden Karel en Tony in de loop der jaren een ploeg van zo'n 10 ODIO-leden die bijspringen bij onderhoud en reparaties als dat nodig is. "Het gebouw is in de loop der jaren al grondig aangepakt."
Lees verder op pagina 9.

Een kleine vijftien jaar geleden is er een vleugel bijgebouwd, en kortgeleden is de keuken volledig up-to-date gemaakt. Voorlopig verwachten we dus alleen maar klein onderhoud, en dat kunnen we zelf. Als het moet besteden we zaken uit, maar zelfs als de klus groter wordt zitten we niet snel met de handen in het haar. Dan zetten we met elkaar de schouders eronder en zorgen we dat het voor elkaar komt, zo doen we dat bij ODIO."

Met hun professionele kennis en netwerk slagen Karel en Tony erin om de kosten voor de club zo laag mogelijk te houden. "Als je wat nodig hebt begin je natuurlijk altijd met zoeken in je eigen netwerk", zeggen ze, "en dan merk je regelmatig dat mensen ODIO toch een warm hart toedragen. Onlangs nog sponsorde de firma Tummers uit Hoogerheide een mooie RVS-bak voor in ons herentoilet. Zulke bijdrages helpen de vereniging enorm, daar zijn we blij mee."

Ondertussen wordt de "klussendag" een nieuwe, vaste traditie binnen ODIO. "Dat willen we zeker een keer of twee per seizoen gaan doen", zegt Tony, "het is altijd goed als meer leden een handje toesteken, en de klussendag is niet alleen productief maar ook gezellig. Bovendien helpt het om jongere leden enthousiast te maken om óók iets te betekenen in het onderhoud. Zo ging het bij Karel en mij immers ook: we hebben jarenlang bij ODIO gevoetbald, toen dat stopte zijn we iets anders gaan doen om maar bij de club betrokken te blijven. Want daar gaat het om, om de club."

Die club gaat een zonnige toekomst tegemoet, niet alleen door de verwerving van het clubgebouw, maar ook door de nieuwe kunstgrasvelden, die voor de start van het nieuwe seizoen in augustus gerealiseerd worden. "Dat wordt onze eerste klussendag", lacht Karel, "volgende week gaan we de reclameborden rond de oude velden verwijderen. En straks doen we het onderhoud van de kunstgrasvelden natuurlijk ook zelf. Bij ODIO zetten we gewoon de schouders eronder. Zo gaan we zorgen dat het clubgebouw nog lang de trots van een gezonde vereniging blijft. "