Afbeelding
Foto: Sophia Piesens

Als een vis in het water

Algemeen

HOOGERHEIDE/OSSENDRECHT - Als je haar niet kent en je denkt dat Lina met haar 72 jaar een dame is die rijp is om achter de geraniums te gaan zitten, kom je bedrogen uit. Niets is minder waar. Het is een klein, maar pittig vrouwtje wat al 42 jaar lang les geeft in het Laco zwembad te Hoogerheide, dat zijn inmiddels 4 generaties. Ze heeft kinderen op les, waarvan ze zegt: "Ik heb je moeder ook nog les gegeven."

Lina zelf zegt dat ze het lesgeven zo lang volhoudt omdat ze van haar hobby haar beroep heeft kunnen maken. Ze is het lesgeven dan ook helemaal nog niet zat. Op 31 augustus zou haar contract aflopen, maar het is met een jaar verlengd. Heerlijk vindt ze dat, ze voelt zich hier als een vis in het water en wil nog lang niet stoppen, ze heeft leuke collega's en komt door het lesgeven onder de mensen, jong en oud. Haar collega Ans Huige zegt lachend over Lina: "Ze is een verschrikkelijke bikkel, ze maait je zo van tafel. Ik zou haar 's nachts niet graag tegenkomen."

Alle facetten
De ouders van Lina die geboren is in Hoogerheide en woonachtig is in Calfven/Ossendrecht, konden beiden zwemmen. Daardoor kreeg zij als zesjarig meisje ook zwemles. Zwemmen is zolang ze zich kan herinneren altijd haar lust en haar leven geweest. Toen ze dertig jaar oud was en haar eigen dochter op zwemles zat, dacht ze: "Waarom ga ik ook geen zwemles geven?" In Eindhoven startte ze met de driejarige opleiding "all in", waarin alle facetten van het zwemmen aan bod kwamen. Ze had de smaak te pakken, want na haar diploma haalde ze haar Instructeursbrevet snorkelen, EHBO, BHV, Koninklijke Nederlandse Brigade voor het Redden van Drenkelingen, Recreatie Sportleider, Recreatie Zwemleider en Meer Bewegen voor Ouderen.

Aerobics
In 1976 begon Lina met les geven in het buitenbad van het Plantage zwembad wat nu het Laco is geworden. Een binnenbad was er toen nog niet, maar Lina verveelde zich echt niet 's winters. Ze ging gewoon door met het geven van aerobic lessen op verschillende locaties, 23 jaar lang. Lina Verhoeven heeft tien jaar aan karate gedaan, doet aan hardlopen, wandelen, zwemmen, skiën, langlaufen, fietsen, mountainbiken en heeft zelfs met haar vriendin de winter-triathlon in Rucphen gedaan. Ze hadden afgesproken om samen over de streep te gaan en dat is gelukt. Ze behaalden de gedeelde eerste prijs.

Hobby's
Het mag duidelijk zijn, ze heeft haar conditie altijd goed bijgehouden en ze doet dat nog steeds, want haar motto is: "Mentaal en fysiek kun je meer aan als je sport. Rust Roest." Toch heeft ze nog tijd voor andere hobby's, haar drie poezen, de honden van haar dochter die regelmatig komen logeren, haar tuin, haar biologische moestuin en ze houdt van koken. Voor het achtste jaar zit ze al op Spaanse les, eerst op school, nu alleen nog conversatie. Ze gaat vaak op vakantie naar Spanje om te fietsen, excursies en te zwemmen (hoe kan het ook anders). Als ze volgend jaar stopt met werken wil ze tochten uitzetten en met haar vrienden meer gaan wandelen en fietsen.