Burgemeester Steven Adriaansen feliciteert initiatiefnemer Joost Hendriks. In het midden het 1250e lid Koen Gouwy.
Burgemeester Steven Adriaansen feliciteert initiatiefnemer Joost Hendriks. In het midden het 1250e lid Koen Gouwy. Foto: Dennis van Loenhout

2500 ogen kijken mee via WhatsApp

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Sinds Woensdrechtenaar Joost Hendriks drie jaar geleden begon met een WhatsApp-alert in de gemeente Woensdrecht, sloten zich al 1250 mensen aan bij zijn initiatief. Dat werd gevierd, in Putte, want daar komt het 1250e lid van Woensdrecht Alert vandaan.

1250 leden, dat betekent dus dat 2500 alerte ogen de veiligheid in de Woensdrechtse dorpskernen in de gaten houden, zo becijferde burgemeester Steven Adriaansen. Initiatiefnemer Joost Hendriks uit Woensdrecht had het nooit eerder zo bekeken: "Ik las drie jaar geleden een artikel over een soortgelijk initiatief in Roosendaal. Het leek me een goed idee voor Woensdrecht, dus schreef ik de gemeente aan. Een week later zat ik al met de gemeente om de tafel. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel leden we inmiddels hebben, maar de dekkingsgraad kan altijd beter. Hoe meer deelnemers, hoe veiliger het wordt!"

Puttenaar Koen Gouwy meldde zich in januari, vlak na zijn verhuizing naar Putte, aan bij de lokale Whatsapp-alert. "Mijn vriendin zag een bord hangen, we vonden het meteen een goed initiatief. Toen ik later een artikel van meneer Hendriks las was ik helemaal overtuigd. Het is goed om iets te doen voor de gemeenschap", zegt Gouwy, "wat mij betreft spreekt dat vanzelf. Overigens heb ik tot nu toe nog geen berichten ontvangen, ik zou zeggen dat in dat geval zeker geldt dat géén nieuws goed nieuws is."

Hendriks legt uit dat de WhatsApp-alert niet bedoeld is voor verloren sleutels of weggelopen huisdieren, maar alleen voor berichten over serieuze dreigingen. "Inbraken, straatroof of overvallen", legt Hendriks uit, "dat is waarop we willen letten." Wijkagent Ron van der Wel is blij met de massale deelname aan de Whatsapp-alert: "Meer leden betekent meer ogen op straat. Hoe meer hoe beter!" zegt hij. Van der Wel zegt dat de inbraakcijfers in Woensdrecht gelijk zijn aan dezelfde periode vorig jaar, en met een cijfer dat lager ligt dan het landelijk gemiddelde is dat iets waar Woensdrecht blij mee mag zijn. "De rol van de WhatsApp-alert in die lage cijfers is moeilijk meetbaar", zegt hij, "maar het speelt absoluut een rol, het is een prachtig preventiemiddel."

Sinds de aanmelding van Gouwy is het ledenaantal van de WhatsApp-alerts verder gestegen. De teller is de 1300 al ruim gepasseerd, een feit dat Joost Hendrik in elk geval positief stemt: "We hebben dekking in alle wijken, dat is positief. Natuurlijk hebben we nooit leden genoeg. Hoe meer mensen verdachte zaken signaleren en doorgeven, hoe meer misdrijven voorkomen worden." Hendriks is een strenge "meester" in de WhatsApp-groepen, hij spant zich tot het uiterste in om "onzinberichten" tot een minimum te beperken en spreekt de afzenders daar actief op aan. Ook organiseert hij regelmatig oefeningen. Met kerst nog liet hij twee kerstmannen door Huijbergen lopen, met de boodschap aan de groepsleden om een bericht te sturen als ze de kerstman zagen. "Dat was mooi, je kon de voortgang van de kerstmannen door het dorp precies volgen", zegt hij, "vooral mooi om te zien is hoe alert de deelnemers zijn."

Dat blijkt regelmatig, zoals onlangs toen een groepslid een afgescheurd stukje karton in zijn brievenbus vond en dat herkende als een mogelijk middel voor inbrekers om te zien of er iemand thuis was. Ook toen een inwoonster van Titurel verdween bewees WhatsApp-alert zijn nut: binnen no-time was er een waar leger van vrijwilligers op de been om te helpen zoeken. Ze werd veilig gevonden. "Toen er in Ossendrecht een moord werd gepleegd heb ik op verzoek van de wijkagent een WhatsApp-bericht verstuurd met een oproep aan mensen die iets – wat dan ook – gezien hadden dat nuttig kon zijn om zich te melden bij de politie. Later stond er een rechercheur bij me aan de deur met een bosje bloemen, als bedankje voor mijn bijdrage. Dat was mooi!" zegt Hendriks.

Ook met het "bedankje" van burgemeester Steven Adriaansen is hij blij. "Dit burgerinitiatief voorziet in een duidelijk behoefte. Veilig wonen is belangrijk voor iedereen", zegt Adriaansen. Hij overhandigt Hendriks zijn persoonlijke WhatsApp-alert bord. Hendriks informeert bij de burgemeester naar het correcte inwoneraantal van de gemeente Woensdrecht. Als hij hoort dat dat richting de 22.000 gaat is zijn conclusie: "Dan kunnen er nog heel veel mensen lid worden van de Whatsapp-alerts. Ik hoop dat ze dat doen!"

Meer informatie over Whatsapp-alert in uw dorpskern? Mail Joost Hendriks op (dorpskern).alert@gmail.com; bijvoorbeeld woensdrecht.alert@gmail.com of ossendrecht.alert@gmail.com