1983, het 50-jarig bestaan van de KPJ Halsteren.
1983, het 50-jarig bestaan van de KPJ Halsteren. Foto: Dennis van Loenhout

85 jaar en "forever young"

Algemeen

HALSTEREN – Je zou kunnen zeggen dat de KPJ Halsteren de eeuwige jeugd heeft. Want de vereniging wordt dit jaar dan wel 85 jaar oud, hij voelt zich nog altijd jong en is dat feitelijk ook. De gezelligste vereniging van Halsteren viert zijn verjaardag met een spetterende reünie voor oud-leden en een schuurfeest dat niemand mag missen.

Sinds de oprichting in 1933 waren veel, heel veel jonge Halsterenaren lid van de KPJ. Iedereen heeft wel een familielid, vriend of kennis die ooit lid was of dat misschien nog is. Bij de KPJ ontstonden liefdes, gezinnen en vriendschappen voor het leven. De KPJ doet veel meer dan feesten, elk KPJ-lid leert dingen die een leven lang nuttig zijn. Daarop is voorzitter Camiel Karremans (25) beretrots, en hij twijfelt er niet aan dat zijn vereniging niet alleen terugkijkt op een mooi verleden, maar zich ook verheugt op nog veel mooie jaren.

Het Schuurfeest en de Trekkertrek zijn KPJ-evenementen die iedereen kent. Het is er gezellig, de muziek staat er hard en het bier vloeit er rijkelijk. Die uitgelaten feeststemming is echter slechts het topje van de KPJ-ijsberg, want de KPJ doet veel meer dan feesten. "Vroeger waren wij als Katholieke Plattelands Jongeren vooral een katholieke vereniging voor jongeren uit agrarische gezinnen", zegt Camiel.

Sfeer
"Die tijd is voorbij. Nu zijn we een vereniging met 110 leden uit alle lagen van de bevolking. Bij de KPJ gaat het om vriendschap en gezelligheid, maar ook om verantwoordelijkheid. We organiseren ons schuurfeest, het trekkertrekweekend, maar ook de activiteiten voor onze leden zelf. Niet alleen het zevenkoppige bestuur, maar alle leden spelen daar een rol in. Zo leert iedereen iets over logistiek, veiligheid, planning en financiën. Dat maakt de onderlinge band enorm sterk, en het zorgt er ook voor dat onze feesten zo gezellig zijn. Iedereen is trots op de sfeer."

Verantwoordelijkheid
Zelf werd Camiel zodra hij mocht – dus op zijn zestiende – lid van de KPJ. Gaandeweg groeide hij door naar een rol in het bestuur, en later werd hij zelfs voorzitter. "De gezelligheid is het belangrijkste. Een dropping, karten, een weekend weg, of naar de Zwarte Cross met de KPJ-leden, het zijn elke keer weer onvergetelijk ervaringen. En het mooiste is dat we in de Halsterse carnavalsoptocht, of bij de braderie, regelmatig ouders treffen die hun kinderen aanraden om lid van de KPJ-te worden. De liefde voor de KPJ gaat van generatie op generatie en dat bereik je alleen als er iets blijft hangen van de sfeer, de verantwoordelijkheid en de vriendschapsband. Daarom betrekken wij alle leden vrijwel overal bij. Wie lid is van de KPJ hoort er écht bij."

En wie er bij hoort, of bij hoorde, mag de 85e verjaardag van de KPJ meevieren. Bijna 500 uitnodigingen werden verstuurd voor de reünie ter gelegenheid van het jubileum. Die reünie vindt plaats in de schuur van de familie Van Eekeren, aan de Tholenseweg 26, waar een dag later alweer voor de 21e keer het schuurfeest plaatsvindt. "We hebben een bijzondere band met de Tholenseweg, want de trekkertrek vindt altijd plaats op nummer 20", zegt Camiel, "het klikt goed met deze buurt, we voelen ons hier thuis. De reünie wordt geweldig, met veel oude foto's, hapjes, drankjes en een optreden van de geweldige band Fragment. We hopen dat heel veel oude KPJ-vrienden elkaar zo weer kunnen ontmoeten."

Een dag later is het de beurt aan de "nieuwe" KPJ-vrienden, want op 7 april begint om 21.00 uur het schuurfeest met als thema "KPJ Halsteren Goes Wild". DJ Mark en DJ v de V zorgen voor een onvergetelijk sfeertje. Kaarten zijn online te bestellen en kosten dan 22,50 euro. Aan de deur kost een kaartje 25 euro. Wie eenmaal aan de sfeer van KPJ Halsteren heeft geproefd is verslaafd en wil maar één ding: op naar de 100 jaar!