Afbeelding

"Ga naar de stembus, jouw mening doet ertoe!"

Algemeen

HALSTEREN - Rian Govers (53) en Joost Pals (37) zijn allebei raadsleden van de VVD Bergen op Zoom. Ze zijn beiden woonachtig in Halsteren en willen daarmee voor de inwoners van Halsteren en Lepelstraat een afvaardiging van de lokale VVD naar de gemeenteraad zijn.

Landelijke partij
Rian Govers: "In 2013 heb ik kennisgemaakt met de VVD. Veel mensen denken dat de gemeenteraad er niet toe doet, maar eigenlijk is de gemeenteraad het belangrijkste bestuursorgaan. De gemeente heeft het meeste invloed op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Om deze reden ben ik eens op de tribune gaan zitten bij de gemeenteraadsvergadering. Dit was heel interessant, dus ik besloot nog een keer te gaan. Toen ben ik 'gast van de raad' geweest. Veel mensen kennen dit concept niet, maar het is heel leuk. Via de website van de gemeente geef je je op en vervolgens kun je meelopen tijdens zo'n raadsvergadering. Maar ook de voorbereidingen woon je bij. De griffie en een aantal raadsleden praten je bij en je krijgt een hele rondleiding. Dit is mij zo goed bevallen dat ik hierna besloot lid te worden van de VVD Bergen op Zoom. Ik heb bewust gekozen voor een landelijke partij. De overkoepelende steun en de opleidingsmogelijkheden zijn bij onze partij uitstekend geregeld."

Groei
Joost Pals: "Ik ben sinds 2006 actief bij de VVD. In dat jaar stond er eens een advertentie in de krant dat de VVD nog leden zocht en ik heb mij toen aangemeld. Eerst ben ik een periode duolid geweest. Sinds 2010 ben ik raadslid. Vanuit mijn studie Bestuurskunde kan ik de theorie die ik heb meegekregen binnen de VVD toepassen. Juist de gemeenteraad heeft veel impact op het leven van mensen en dat vind ik veel interessanter dan wat bijvoorbeeld de provincie doet. Mensen hebben vaak het idee dat de gemeenteraad een opstapje is naar de provincie en vervolgens naar de Tweede Kamer. Zo kijk ik daar niet tegenaan.

"Groei is een belangrijk thema in ons verkiezingsprogramma. Het doel is om als middelgrote stad de voorzieningen te behouden die ertoe doen. Wij kiezen als partij echt voor het aantrekken van werkgelegenheid en voldoende woningbouw. Onze gemeente mag geen krimpgemeente worden. Het is onze ambitie om door te groeien naar 70.000 inwoners. Niet als doel op zich, maar om voorzieningen in onze gemeente te kunnen behouden."

Opkomstpercentage
Rian Govers: "We hebben nu vijf zetels, maar we hopen dat we er nu zes weten te bemachtigen. Maar wat we nog belangrijker vinden dan een extra zetel is het verhogen van het opkomstpercentage. Het aantal mensen dat naar de stembussen gaat was vorige keer in onze gemeente 48%, in het hele land was dit 52%. Dat vind ik zorgelijk. Koester dat recht, ga naar die stembus. Uit onderzoek is gebleken dat onze partij er baat bij heeft als het opkomstpercentage hoger zal zijn. Mensen denken snel: het komt toch wel goed. Maar dat is onjuist, jouw stem doet ertoe! Het kan op één stem aankomen of we die zesde zetel gaan halen. Iedereen heeft overal een mening over, maar niet iedereen stemt en dat is jammer."