De borden van UCI komen ondermeer bij alle plaatsnaamborden van de kernen in de Gemeente Woensdrecht.
De borden van UCI komen ondermeer bij alle plaatsnaamborden van de kernen in de Gemeente Woensdrecht.

Eerste bord in UCI Bike City

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Aan de Putseweg in Hoogerheide is woensdagmiddag het eerste 'kom-bord' onthuld als uiting dat gemeente Woensdrecht het UCI City Bike Label is toegekend. Wethouder sportzaken Hans de Waal en wethouder toerisme en recreatie Martin Groffen onthulden het allereerste bord van de internationale wielerorganisatie UCI. Bij alle plaatsnaamborden van de kernen in de Gemeente Woensdrecht en een aantal andere toegangslocaties worden deze blijken van erkenning zichtbaar.

De borden zijn een uiting van dank namens het UCI door de inzet voor fietsmogelijkheden door de gemeente. De gemeente wil zich met deze erkenning positioneren in West Brabant. Hier is 19 jaar over gedaan en ze zijn er voor naar Noorwegen moeten reizen.

In september 2017 heeft de gemeente Woensdrecht van de Union Cyclist International (UCI) het zogenaamde UCI City Bike Label ontvangen. De gemeente Woensdrecht is trots op deze herkenning en heeft besloten om bij een 12-tal entrees in de gemeente het bord met het UCI City Bike label te plaatsen bij de komborden.

Het UCI Bike City Label is toegekend aan Woensdrecht vanwege het volgende: Hoogerheide heeft een lange historie als gastheer van de jaarlijkse UCI World Cup cyclocross. De gemeente Woensdrecht heeft een ambitieus fiets- en wielerplan opgesteld voor de periode 2016-2020 met als doel het versterken en uitbreiden van de lokale fietsvoorzieningen. Initiatieven om dit te bereiken zijn de uitbreiding van het recreatieve fietsroutenetwerk, themaroutes, verbetering infrastructuur, trainingsfaciliteiten, wielercollege en promotie van fietsen bij ouderen, gehandicapten en mensen met een lager inkomen.

De gemeente Woensdrecht heeft een meerjarenplan voor het onderhoud van wegen met daarin opgenomen de uitbreiding van fietsinfrastructuur en verbetering van de veiligheid op fietspaden. Aandacht voor verkeersveiligheid richt zich op alle verkeer met ieder jaar een ander thema. De basisscholen organiseren ieder jaar ritten waarmee leerlingen een verkeersveiligheidsdiploma kunnen verdienen. Jaarlijks zijn er in alle vijf kernen wielerrondes zowel voor de jeugd als voor licentiehouders. Daarnaast kent de gemeente meerdere mountainbike tochten voor recreatieve sporters.