Afbeelding

In z'n politieke Element

Algemeen

HOOGERHEIDE – Als de helft van het bekende Duo Element speelde René van den Bergh jarenlang alle cafés, zalen en rusthuizen in de gemeente plat. Hij leerde veel mensen kennen, hoorde hun verhalen en raakte zo langzaam maar zeker geïnteresseerd in politiek. Aan het einde van zijn tweede periode als burgerraadslid heeft René nu een duidelijk doel: een zetel in de gemeenteraad.

Hij groeide op in Hoogerheide en woont er nu, op zijn 53e, nog steeds. "Tevreden zijn in je eigen leefomgeving, daar gaat het om", zegt René, "en daarom ben ik politiek actief. Ik ken veel mensen, spreek veel mensen, ik hoor veel. En ik wil niet aan de zijkant staan ouwehoeren over hoe slecht het is. Ik wil bijdragen aan de gemeente waar ik zo graag woon." Wat die bijdrage is, en hoe de politiek die levert, leerde René in zijn jaren als burgerraadslid. "Ik ben ervan overtuigd geraakt dat de politiek zijn besluiten weloverwogen neemt en niet zomaar dingen doet. Bovendien heb ik gezien dat de suggesties, ideeën en zorgen van burgers worden meegewogen. Dat betekent niet dat iedereen zijn zin krijgt, maar wel dat de politiek zijn werk goed doet. Voor mij is ABZ de ideale partij: wij hebben geen landelijk hoofdkantoor dat meekijkt, wij staan middenin de samenleving en kunnen ons helemaal conformeren naar de belangen van die samenleving."

René hecht aan de verschillende kernen van de gemeente, die volgens hem in hun authenticiteit behouden moeten blijven. "Fuseren is absoluut uit den boze", vindt hij. Het sociaal domein is ook erg belangrijk voor René. "In Woensdrecht moet niemand buiten de boot hoeven vallen", zegt hij, "en ik ben trots op het feit dat we dat in de afgelopen jaren ook bijna bereikt hebben. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar de samenwerking tussen overheid, zorg en bijvoorbeeld dorpsplatforms is de laatste tien jaar enorm verbeterd."

Burgerzin

Van den Bergh doet een beroep op de burgerzin van inwoners, want dat is volgens hem de enige manier om het sociaal domein nog verder te verbeteren. "Hou je omgeving in de gaten, kijk of er mensen zijn met wie het minder gaat en die hulp nodig hebben. En geef dat door, aan instanties, de gemeente of aan raadsleden.", zegt hij, "bij dat laatste moet ik opmerken dat ik de kloof tussen politiek en burgers soms nog te groot vind. We moeten nog beter naar elkaar luisteren, nog meer met elkaar praten en ons vooral blijven realiseren dat we allemaal kunnen bijdragen aan onze mooie gemeente. Ga daarom stemmen! Een stem op ABZ is natuurlijk het beste, maar een verloren stem is pas echt zonde."