Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Generatie op generatie bij CV 't Vagevuur

LEPELSTRAAT/OUDE MOLEN - Wie de website bekijkt van CV 't Vagevuur en aankomt bij het kopje 'bouwers' zal versteld staan van de reeks bouwers en de vele gelijkklinkende achternamen. De vereniging werd op gericht in 1962 en vierde vorig jaar het 55-jarig bestaan met alle bouwers. In 1962 was de vereniging een uiting van het buurtschap, zoals er in die tijd vele bestonden. Deze club, met als doel bouwen voor de kinderen tijdens de carnaval, werd opgericht een jaar nadat de Stichting Carnaval van start ging.


Aanvoerder was Geert Loos, die in het seizoen 2001/2002 het stokje overdroeg aan Ad Hack. Bijzonder is nu vooral dat Ad de tweede voorzitter is van deze al meer dan 55 jaar oude vereniging. Toen waren het de familie en de buurt die aan de basis stond van de passie om te bouwen. Nu is dat nog steeds, want in de namenlijst zien we maar liefst 10 families die de gelederen vullen en zorgen dat er jaarlijks een mooie wagen rijdt in Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom.

We spreken met Ad en Mark Hack over "families als hoeksteen" voor de hedendaagse bouwclubs. "Zo hebben we er eigenlijk nog nooit naar gekeken, maar het is zeker wel zo", stellen Mark en Ad vast. Van het gezin Hack zijn actief in de club: Ad als voorzitter (lid sinds 1977), Ine (vrouw van Ad), Mark (zoon van Ad en lid sinds 1999), Joyce (dochter en lid sinds 2000). Joyce is inmiddels getrouwd met Peter van Rijen (lid sinds 1989), zoon van Cor (lid sinds 1982). De 6-jarige zoon van Peter en Joyce, Fin, weet ook al hoe leuk het is om te schilderen en sleutelen met opa in het bouwkot. Bijzonder is ook de band van Jan Meesters en Jan Meesters jr met de bouwclub. Jan (jr) is getrouwd met Jessy van Hooydonck, de kleindochter van Geert Loos. En zo zijn er zeker een tiental familiebanden te vinden binnen deze bouwclub. Noem ze maar op: John en Ad Baartmans, Youri en René van Giels, Toon en Rachel Jonkers, Remon en Peter Janssen, Britt en Patricia van Broekhoeven. Allemaal hebben ze een rol binnen het geheel van bouwen en genieten van het carnavalsfeest.

Groei
De club groeit ook vanuit deze families. "Je ziet het aan de samenstelling, de vader van, de zoon van, de dochter van, maar tegenwoordig ook de kleinkinderen. Mijn eigen kleinzoon geniet ook met volle teugen als hij mee mag. Hij is nog maar 6 jaar, maar wordt een fanatiek bouwer", vertelt Ad. "Zo gaat het ook met de vriendenband. De een brengt de ander mee. Bij de Lepelstraatse en Halsterse clubs draait het sterk om familie en vrienden. We kennen geen echte jeugdclubs. Kinderen bouwen wat thuis of op de basisschool voor de kinderoptocht, maar waar ze echt leren bouwen is bij de grote clubs."

De vrouwkes en kinderen
Over het algemeen zijn het de mannen die bouwen, maar de vrouwen staan niet allen voor 100% achter hen. Ad daarover: "Als de vrouwen ons niet van A tot Z zouden steunen, zouden we niet kunnen bouwen. Gemiddeld bouwen we 2 à 3 avonden per week, oplopen tot elke avond na de kerst. Maar dat niet alleen. Die zorgen voor de mooie kleding van de loopgroep, die onze wagen afmaakt als we de straat op gaan."

Markt vertelt over zijn jeugd: "Ik ging al mee naar de bouwclub toen ik 7 jaar was. Van mee gaan kijken kwam mee gaan schilderen en mee bouwen. Sinds 1999 ben ik lid, dus dit jaar alweer 17 jaar. Ik vind het een leuke familiekliek." Mark is nu vader van een jonge zoon en ook die zal zeker in de voetsporen van zijn vader gaan treden.

Ledenwerving
CV 't Vagevuur telt dik veertig leden, maar timmert jaarlijks aan de weg om leden te werven. "Ook wij hebben natuurlijk te maken met terugloop en families raken uitgeput. Ieder jaar hebben we een open dag voor belangstellenden, maar die levert niet direct bouwers op. De kinderen van de basisschool komen jaarlijks een kijkje nemen. Dan is het ook van belang als club goed bereikbaar te zijn. Sommige jongeren kiezen voor de club die de meeste prijzen haalt, ze kiezen voor ons op karakter en na mond-tot-mondreclame", aldus Ad en Mark. "Het voordeel van de Halsterse en Lepelstraatse clubs is zeker dat ze de jeugd direct aantrekken, er zitten geen jeugdclubs tussen. Natuurlijk is het rijden van de optochten de grootste promotie voor de club. "Dan kun je laten zien wat je in de mars hebt", stellen beiden vast. "Lepelstraat is de mooiste optocht, je eigen optocht. De optocht in Bergen op Zoom is het mooiste qua publiek en de beleving om daar te rijden", vult Mark aan.

Niet alleen bouwen
CV 't Vagevuur heeft naast de bouwagenda ook nog een agenda met activiteiten voor door het jaar heen. Ad: "We hebben een jaarlijkse fietstocht, barbecue, Trip in het duister en natuurlijk hebben we een uitgebreide verjaardagskalender en vieren Sinterklaas. Kortom, het is één grote familie."

Toekomst
Met Ad en Mark kijken we ook nog even naar de toekomst: "We zien een mooie investering in de bouwkotten in Bergen op Zoom. Dat is heel begrijpelijk, sommige zagen er slecht uit. Waar we ons wel zorgen over maken is het materiaalgebruik en de verkoopbaarheid van onze wagens. We moeten het daar toch nog steeds van hebben. We moeten de kwaliteit van onze creaties hoog kunnen houden en kunnen ons geen 'leerjaar' veroorloven met de kans dat we een onverkoopbaar product produceren. Daar moeten we met z'n allen goed over nadenken. Wat zijn de eisen bij biobased bouwen en welke eisen stelt men aan het bouwkot qua energie en afzuiging. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan."

Meer berichten