Afbeelding

Informatiebijeenkomst project 'Tijd van je leven'

Algemeen

HALSTEREN - LEPELSTRAAT - Eenzaamheid bij ouderen is een groot gezondheidsprobleem. Uit onderzoek blijkt dat in de regio West-Brabant 47% van de ouderen zich eenzaam voelt. GGD West-Brabant is zich steeds meer bewust geworden hoe waardevol de samenwerking is tussen de zorgsector en de kunstsector. De GGD, cultuurorganisaties, kunstenaars en zorginstellingen hebben in 2016 een pilot traject uitgevoerd rondom het thema positieve gezondheid bij ouderen. Vanwege het grote succes hiervan en de positieve effecten op de deelnemers wordt het project ‘‘Tijd van je leven’’ in 2017 uitgerold in een viertal gemeentes in de regio West-Brabant: Breda, Halderberge, Roosendaal en Bergen op Zoom. Op vrijdag 24 november vindt tussen 14.00 en 16.00 uur een informatiebijeenkomst plaats in de Wittenhorst in Halsteren.


Eenzaamheid kan allerlei gevolgen hebben voor de psychische en lichamelijke gezondheid van mensen. Voorkomen en aanpakken van eenzaamheid kan ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en zelfredzaam en vitaal blijven. De ontwikkeling van een activiteitenaanbod is hierbij van belang. Uit de resultaten van de pilot in 2016 is gebleken dat kunst een activiteit is dat eenzaamheid kan tegengaan en positieve gezondheid bij de kwetsbare ouderen stimuleert.

Het verhaal van de ouderen staat centraal in het project “Tijd van je leven”. Dit start met een informatiebijeenkomst waarin meer wordt verteld over de inhoud. Ouderen die enthousiast zijn geworden kunnen aansluiten bij de ontmoetingsdag waar nader kennis wordt gemaakt met elkaar. Die is op vrijdag 1 december. Na de ontmoeting volgen de deelnemers kunstworkshops die begeleid worden door kunstenaars. In de workshops wordt op diverse wijze aandacht besteed aan thema’s die in het leven van de deelnemers een belangrijke rol spelen. De workshops worden afgesloten met een gezamenlijke presentatie, verzorgd door de deelnemers en met behulp van de kunstenaars. Gedurende het project wordt er een arts-onderzoeker gekoppeld aan het proces, die breed onderzoek doet naar de effecten van kunst op gezondheid en alle effecten analyseert. Verzorgingstehuizen, wijkteams, huisartsen, en vrijwilligersorganisaties worden betrokken bij het project.

Informatiebijeenkomst bijwonen
Lijkt het u leuk om nieuwe mensen te leren kennen, uw verhaal te vertellen en nieuwe ervaringen op te doen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst voor Halsteren en Lepelstraat en maak deel uit van dit bijzondere project. Vrije inloop en deelname is geheel kosteloos. Voor meer informatie kunnen belangstellenden ook contact opnemen met Claartje Rijkers via c.rijkers@bergenopzoom.nl.