Robert Deliën:
Robert Deliën: "Download onze app en ga op expeditie!" Foto: Dennis van Loenhout

Natuurpodium maakt natuur interactieve show

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De natuur is niet vanzelfsprekend. Die moet je koesteren, en hoe meer je 'm waardeert hoe meer je die behoefte begrijpt. Het Natuurpodium Brabantse Wal biedt de natuur een podium waarop de individuele sterren die je vindt in de bossen en velden van onze regio kunnen schitteren. En als bezoeker mag je niet alleen toekijken, je mag ook nog meedoen. Het beste nieuws? De show op het Natuurpodium is helemaal gratis!

Drie jaar na de opening heeft het Natuurpodium Brabantse Wal zijn naam gevestigd als partner van basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Het Natuurpodium ontwikkelde een goed onderwijsprogramma, dat kinderen op een verrassende wijze leert over de natuur, maar ook over de verbanden tussen de natuur en de geschiedenis en economie. Alleen al in het afgelopen seizoen vonden ruim 5000 leerlingen de weg naar het Natuurpodium. En daar is veel te beleven, voor iedereen: de Natuurpoort, het prachtige landgoed Lievensberg, het Blote Voetenpad en natuurlijk het Klimbos liggen in de directe omgeving. Maar ook de kennis en het plezier dat schoolkinderen op het Natuurpodium beleven is toegankelijk voor iedereen: voor toeristen, recreanten en wandelaars of fietsers die even aanleggen bij StayOkay. En als je er toch bent, bezoek dan meteen even de app-store op je smartphone, daar vind je de gratis Natuurpodium-app, en die tovert het bos bij het Natuurpodium in een handomdraai om in een interactieve show, die elk pretpark laat verbleken.

"Met onze app kun je een expeditie door de bossen maken", zegt coördinator Robert Deliën, "je navigeert je een weg van sleutel naar sleutel en bij elke sleutel krijg je een vraag of opdracht die te maken heeft met die plek en de omgeving. Onze expeditie is er vooral om bezoekers te helpen de omgeving écht te zien, en ze te helpen bij het vormen van een mening erover. We sporen mensen aan om écht te kijken, om foto's te maken en zich bewust te zijn van waar ze zich bevinden en hoe mooi het daar is."

Naast de expeditie in de bossen rondom landgoed Lievensberg kan met de app ook een expeditie gemaakt worden rond de Binnenschelde. De Natuurpodium-app biedt nog veel meer kansen, die het Natuurpodium nu in samenwerking met partners als Saver en Stadlander verder ontwikkelt. "Ook over meer mogelijkheden met exposities en spellen wordt druk gesproken. Het Natuurpodium is er voor iedereen, dus natuurlijk staat het iedereen vrij om mee te denken", zegt Deliën, "we staan altijd open voor goede ideeën. Het doel is dat zoveel mogelijk mensen bij het Natuurpodium leren om onze mooie natuur te koesteren."