Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Sophia Piesens

Al dertig jaar in touw voor derde wereld

HUIJBERGEN - REGIO - Zestien vrijwilligers in de leeftijd van 58 tot 83 jaar werken vol passie in de Solidariteitswerkplaats (voorheen Vraag & Aanbod) te Huijbergen. Zij reviseren oud gereedschap, waarna dit via de organisaties "Vraag & Aanbod" en "Red Gereedschap" naar derdewereldlanden wordt verstuurd om hiermee de jongeren en hun omgeving een betere toekomst te geven.

Uit de hele omgeving krijgen zij met grote regelmaat oud gereedschap aangeleverd. Niet alleen van particulieren, maar ook van de millieustraat uit Etten-Leur en soms van de Praxis. Zo worden oude zagen opnieuw getand, handvatten geverfd, van drie boormachines die kapot waren worden er twee gemaakt et cetera. Alles ziet er na de renovatie weer puntgaaf uit en het gereedschap krijgt zo weer een tweede leven, waarna het in de door hen nieuw gemaakte houten kisten wordt gedaan.

Eigen gereedschap
Elk beroep heeft zijn eigen samenstelling van gereedschap. Zo stellen zij een kist samen voor een automonteur, bankwerker, elektro-monteur, fietsenmaker, landbouwer, loodgieter, metselaar, schoenmaker en timmerman waarna het door een van de organisaties wordt verzonden naar een opleidingsinstituut in een van de derdewereldlanden. Als de leerling voor de opleiding slaagt mag hij de kist met gereedschap houden. Hiermee krijgt hij een basis waarmee hij in de gelegenheid wordt gesteld om aan zijn eigen toekomst te bouwen en zo ook zijn familie, omgeving te helpen/onderhouden waardoor zij minder afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. Het leuke is dat het kleinschalig is met een groot gevolg. Je moet het zien als een olievlek, het begint als een klein vlekje maar breidt zich langzaam uit.

Waardering
Al 30 jaar knappen de vrijwilligers van de Solidariteitswerkplaats het gereedschap op. Het is een hechte groep mensen waar geen onvertogen woord valt. Volgens de vrijwilligers is het er gezellig en iedereen draagt zijn steentje bij. Het is dan ook een divers gezelschap, met onder anderen een oud-directeur, oud-werknemers van Fokker, Philip Morris, General Electric, mensen van Titurel en een statushouder uit Syrië met elk hun eigen kunde. Volgens voorzitter Leo Meijer en werkmeester Roel Hoppenbrouwers is dit een team waar je op kunt bouwen. Als waardering worden alle vrijwilligers op 18 november eens in het zonnetje gezet en zijn zij samen met hun partners voor een etentje/klein feestje uitgenodigd om het 30-jarig bestaan te vieren.

Aanleveren van gereedschap
Het aanleveren van gereedschap kan bij de werkplaats elke dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur aan de Jeneverbes 2b (achter de Spar) in Huijbergen of in de daarvoor bestemde bakken bij de Praxis. Meer informatie: www.solidariteitswerkplaatshuijbergen.nl

reageer als eerste
Meer berichten