Monique Snepvangers en Pieter Baas bij Het Strandhuys waar de  Bergse Drakenbootrace start.
Monique Snepvangers en Pieter Baas bij Het Strandhuys waar de Bergse Drakenbootrace start.

Bergse Drakenbootrace helpt gehandicapte zeilers

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Vijftien jaar na de allereerste Bergse Drakenbootrace maakt het evenement zijn rentree, op zaterdag 9 september Daarmee is een mooie dag aan de Binnenschelde gegarandeerd, maar belangrijker nog: dankzij de Drakenbootrace kunnen er nog veel mooiere dingen gaan plaatsvinden op het water aan de Boulevard. Organisatoren Pieter Baas en Monique Snepvangers leggen het uit.

Na 2003 was de Bergse Drakenbootrace heel wat jaren een populair evenement. Het stopte, maar regelmatig mijmerden leden van de organisatie over hoe mooi het zou zijn om de Bergse Drakenbootrace te laten terugkeren. Dit jaar waren de omstandigheden perfect, dit jaar móest het gebeuren, zo vertelt Pieter Baas: "Als tussenpersoon werk ik veel met verzekeraar Nh1816. Zij hebben een fantastisch goededoelenfonds, dat onze Drakenbootrace ondersteunt. Zij verdubbelen elke euro die wij ophalen, en schenken hetzelfde bedrag nog eens aan Aan Lager Wal, de jeugdafdeling van watersportvereniging De Schelde, die ons helpt bij het evenement. Het was dus een unieke kans om een geweldig bedrag op te halen. Die kans moesten we pakken."

Baas organiseert de Bergse Drakenbootrace samen met ondernemers Bas van Oevelen, Rob de Keijzer, Dick Joosen en Monique Snepvangers. Zij vertelt dat iedereen kan meedoen aan de Bergse Drakenbootrace: "Een team bestaat uit acht roeiers en één trommelaar, dus verenigingen en bedrijven die een team willen vormen zijn van harte welkom zich in te schrijven", vertelt zij, "de boten worden verzorgd, de bedoeling is om een andere boot te verslaan op een parcours van 200 meter, dat zo snel mogelijk geroeid dient te worden. Voor elke deelnemer van het winnende team ligt een Motorola Hellomoto-telefoon klaar. Inschrijving zonder sponsor kost 275 euro per team, mét sponsor kun je inschrijven vanaf 500 euro. Dat wij hopen op zoveel mogelijk sponsoring spreekt voor zich. Het wordt een prachtige dag aan de Binnenschelde bij het Strandhuys, waar veel te zien en te doen is. Wij hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst voor het goede doel. Inmiddels zijn we al zover dat vrijwel alle kosten zijn afgedekt door sponsoring, dat stemt ons zeer optimistisch!"

Welbevinden

Dat goede doel is de stichting 2Sail4All, die door de organisatie van de Bergse Drakenbootrace werd opgericht om het ook voor mensen met een lichamelijke handicap mogelijk te maken om te zeilen op de – wat hen betreft nog onontdekte – Binnenschelde. "Dat doen we in samenwerking met de Stichting Sailability, die hiermee al jaren ervaring heeft. Door middel van aangepaste boten en indien nodig zelfs volgboten kunnen mensen met een lichamelijke handicap weer zelfstandig zeilen. Wij vinden het belangrijk om deze mensen dat stukje zelfstandigheid, vrijheid en dus ook welbevinden terug te geven. Dat betekent enorm veel voor deze mensen, en omdat wij allemaal van watersport houden kunnen we geen mooier doel wensen om ons voor in te zetten."

Aanmelden

Inschrijven voor de Bergse Drakenbootrace kan op www.bergsedrakenbootrace.nl. Daar is ook alles te lezen over mogelijkheden voor sponsoring en de Club van 100, waar elke particulier een eenmalige donatie van 100 euro kan doen.