Moreno Hofland
Moreno Hofland

Koersdirecteur Moreno Hofland: “Ik vind het spannend!”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Als renner is hij gepokt en gemazeld, maar voor Moreno Hofland betekent de Fokker Slag om Woensdrecht zijn debuut als koersdirecteur. En dat is best spannend, bekent hij: “Als koersdirecteur heb je een hele verantwoordelijkheid, en ja, dat vind ik spannend.”

Gelukkig is de spanning die Moreno Hofland (31) voelt bij zijn debuut als koersdirecteur in een klasiekker vooral “gezonde spanning”, want de oud-renner van grote teams als LottoNL-Jumbo en Lotto Soudal verheugt zich enorm op de Fokker Slag om Woensdrecht. In 2021 dwong een doorbloedingsprobleem rond zijn maag Hofland om zijn wielercarrière vaarwel te zeggen. Sindsdien is hij werkzaam als accountmanager bij een nieuw, Belgisch bedrijf dat een revolutionaire achternaaf ontwikkelde om de aandrijflijn van een fiets beter en efficiënter te maken. Dat hij zo nog altijd binding heeft met de wielerwereld bevalt hem wel, maar hij mist de competitie. Dus, toen de organisatie van de Fokker Slag om Woensdrecht hem benaderde met de vraag of hij misschien koersdirecteur te worden hoefde hij niet lang na te denken.

“Als renner sta je eigenlijk niet stil bij de koersdirecteur, en wat die doet”, bekent Moreno, “als renner wil je weten of de volgende bocht links- of rechtsaf is, en maak je je druk om het weer. De rest gaat langs je heen. Ik dacht altijd dat de koersdirecteur zorgde voor de veiligheid, en een beetje meedacht over de wedstrijd. Dat een koersdirecteur veel meer verantwoordelijkheid heeft dan dat ontdek ik nu pas echt.” 

Verantwoordelijkheid

Tijdens de Fokker Slag om Woensdrecht is Moreno niet alleen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het parcours, hij is ook de man die bij valpartijen of andere onverwachte situaties beslist of – en hoe – de wedstrijd verdergaat. “Als renner kan ik best inschatten hoe snel na een valpartij het peloton weer op weg kan zijn”, zegt hij, “maar het controleren van afsluitingen en het inschatten van situaties met kruisend verkeer of publiek vragen een andere manier van kijken. Als renner ben je blind voor zulke dingen, maar als koersdirecteur moet jij zorgen dat het goed gaat. En achter je komt een peloton van 150 renners met een gangetje van 50 aanrijden, dat is er sneller dan je denkt. Dan moet je het dus goed doen. Dat is een hele verantwoordelijkheid.”

Bij de Rucphense Dorpenomloop, op 13 maart, keek Moreno mee met koersdirecteur Corné Heeren, die hem wegwijs maakte in het “vak”. Tijdens de Fokker Slag om Woensdrecht krijgt hij gezelschap van Edwald Martijn, de ervaren koersdirecteur van de Omloop van de Braakman. Die hulp is welkom, vindt hij: “Het is natuurlijk leuk om mijn naam aan de Fokker Slag om Woensdrecht te verbinden, maar ik heb geen ervaring, en het moet allemaal wel goed en veilig zijn. Dan is het fijn om te weten dat ik kan putten uit de ervaring van iemand die weet hoe het werkt.”

Technisch

Met al zijn ervaring weet Moreno alvast zeker dat de Fokker Slag om Woensdrecht een echte klassieker wordt. “Als ik ging trainen kwam ik heel vaak in Woensdrecht en Huijbergen terecht, omdat het daar zo mooi fietsen is. Toen dacht ik al vaak dat het geweldig zou zijn om daar een klassieker te kunnen rijden. Daarom is het zo gaaf dat de Vrienden van de Koers dit initiatief hebben genomen, na alles wat ze in coronatijd al op de kaart hebben gezet. Het is een technisch rondje, met veel draaien en keren, en flink wat heuvels en smalle punten. Zeker als het waait wordt het een pittige koers. Spannend wordt het zeker, maar ik ga ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Dat verdient deze organisatie!”