Eendrachtsweg
Eendrachtsweg

Lezing over Linie van de Eendracht

Algemeen

HALSTEREN - Op woensdag 27 maart zal er na de ledenvergadering van Heemkundekring Halchterth een lezing gegeven worden over de Linie van de Eendracht en omgeving door gemeentearchivaris Dr. Fred van de Kieboom uit Tholen.

Zijn verhaal zal gaan over de schansen en redoutes die gebouwd werden om de Spanjaarden te beletten Zeeland weer te bezetten. Na het vertrek van de Spanjaarden in 1578 begon men hiermee. In 1583 zorgde een naderend Spaans leger ervoor dat deze waterlinie voor het eerst echt in actie kwam. Er werden verschillende dijken doorgestoken en aan Brabantse zijde werd het land onder water gezet., om de Spanjaarden niet de kans te geven naar Tholen over te steken. Zo verdwenen enkele polders en Nieuw-Vossemeer en Sint Boudewijnspolder voor lange tijd onder water. Aan het eind van het 12 jarig bestand werden kleinere forten vervangen door 4 grotere forten. Pas in 1795 hebben de Fransen Tholen in kunnen nemen. De laatste keer dat de linie in actie kwam was in1940. Fred van de Kieboom neemt de aanwezigen mee in de schansen en forten met alle interessante gebeurtenissen daaromheen.

Na de vergadering zal deze lezing om ongeveer 20.45 uur aanvangen. Iedereen is welkom voor deze lezing over een stukje geschiedenis van West Brabant en Tholen. Toegang is gratis in Hof van Ram, De Beeklaan 29a Halsteren.