Bloemen voor Willem Oerlemans, aangeboden door het Ossendrechtse Roparunteam De L'Oslopers (foto: Adrie van den Eijnden).
Bloemen voor Willem Oerlemans, aangeboden door het Ossendrechtse Roparunteam De L'Oslopers (foto: Adrie van den Eijnden). Foto: Adrie van den Eijnden

Roparunbloemen voor Willem

Algemeen

HOOGERHEIDE – De Roparun en Willem Oerlemans, die twee hebben een bijzondere band. Daarom benutte het Ossendrechtse Roparunteam een bezoekje aan Willem, om hem een hart onder de riem te steken. De oud-transportondernemer is namelijk ernstig ziek. “Maar”, zegt hij, “we werken toch keihard aan een mooie Roparundoorkomst in Hoogerheide. Dat kan gewoon niet anders.”

Dat kan gewoon niet anders. Je moet het maar kunnen zeggen als je de diagnose longkanker hebt gehad en weet dat je niet meer te genezen bent. Maar hoe ziek hij ook is, de toewijding van Willem Oerlemans aan de Roparun en “zijn” doorkomst op de Antwerpsestraatweg is ongewijzigd: “We kunnen niet meer terug”, zegt hij, “de mensen verwachten dat we doorgaan, dus we gaan door.”

Nog maar vijf jaar geleden, in 2019, hielp Willem Oerlemans het Ossendrechtse Roparunteam De L’Oslopers nog aan een ongekende opbrengst van zo’n 17.000 euro door een recordaantal loten te verkopen. Dat deed hij om zijn nicht – Adriënne van Thillo – aan een memorabele 20e Roparun te helpen, maar er zat meer achter zijn actie. Destijds vertelde hij aan deze krant: “In onze familie zijn de laatste tijd teveel mensen aan kanker overleden. Daarom, en omdat dit Adriënnes laatste Roparun wordt, kocht ik een boekje loten van haar. Ik dacht dat ik dat in mijn netwerk wel verkocht zou krijgen. Dat lukte, en toen liep het nogal uit de hand.”  

De L’Oslopers zijn Willems tomeloze inzet nooit vergeten. In de aanloop naar de Roparun 2024 werken ze een training van zo’n 17 kilometer af, en stoppen ze even bij Oerlemans Transport. Uit handen van zijn nicht Adriënne en loper Thom van den Eijnden ontvangt Willem een bos bloemen en een snoeppakket. Willem heeft een goede dag, en is duidelijk ontroerd door het bezoek. “Een leuke verrassing”, zegt hij, “het geeft wel voldoening om te weten dat er aan je gedacht wordt.” Als De L’Oslopers weer doorlopen zwaait hij ze uit. Van weerszijden klinkt: “We zien elkaar bij de Roparun!”