Zo komen de windmolens waarvoor plannen zijn op Kladde eruit te zien.
Zo komen de windmolens waarvoor plannen zijn op Kladde eruit te zien.

Bewoners Kladde voelen zich opnieuw overvallen

Algemeen

KLADDE - Bewoners van Kladde krijgen opnieuw een bouwplan voorgeschoteld, dit keer niet door de gemeente maar door een windmolenbouwer/elektriciteitsbedrijf. Om het netjes te zeggen: ze voelen zich opnieuw gepiepeld.

Na al het gedoe over het 380 KV station en het besluit dit bij gemaal de Pals te gaan bouwen, is er opnieuw onrust onder bewoners van Kladde. Pure Energie, een bedrijf uit Enschede, heeft het oog laten vallen op de landerijen aan de Rubeerdijk. Tussen de Groenedijk en de Jan den Boersweg kunnen volgens het bedrijf drie tot vijf windmolens komen. En dat worden geen kleine jongens. Om zoveel mogelijk energie op te wekken wordt de mast, de as-hoogte, ongeveer 180 meter. Tel daarbij de wiek of het rotorblad van zo’n 100 meter bij op, dan wordt de tiphoogte 280 meter, vrijwel net zo hoog als de Eiffeltoren. 

Opnieuw dreigt een aantasten van het open polderzicht. Het bedrijf heeft inmiddels afspraken gemaakt met de grondeigenaren; zij krijgen een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun land. En dat zijn geen kinderachtige bedragen. Hoeveel de boeren hier in het vooruitzicht is gesteld, is niet bekend. Maar in vergelijkbare gevallen wordt hier per jaar tussen de 30.000 en 40.000 euro voor betaald.

De direct omwonenden voelen zich overvallen en opnieuw beduveld. Om het leed te verzachten stelt Pure Energie, dat in handen is van het beleggingsfonds ”t Readhuys”, een omgevingsfonds voor. Bij voldoende wind komt daar jaarlijks 50.000 euro in, gedurende vijftien jaar. “Stroopsmeren” volgens sommige bewoners. 

Enkele bewoners kregen vorige week huisbezoek van de colporteurs van Pure Energie. Die werden niet overal vriendelijk ontvangen en besloten bij een deel van de bewoners niet meer aan te bellen maar een briefje in de bus te stoppen. Pure Energie zegt in die brief dat het de gemeente Bergen op Zoom heeft geïnformeerd over de plannen. Gemeenteraadsleden van verschillende partijen weten van niets en vragen opheldering bij B&W. 

Bewoners van Kladde zullen zich opnieuw organiseren, zodat het polderlandschap niet verder wordt aangetast.