Piet C. Bruys van de Fietsersbond nabij de locatie aan de drukke Halsterseweg waar mogelijk een ALDI wordt gevestigd.
Piet C. Bruys van de Fietsersbond nabij de locatie aan de drukke Halsterseweg waar mogelijk een ALDI wordt gevestigd. Foto: Bep Tielemans

Onderzoek door Fietsersbond

Algemeen

HALSTEREN - Naar aanleiding van het voornemen van ALDI een vestiging op Halsterseweg 56 te realiseren, heeft de Fietsersbond de invloed daarvan op de veiligheid van de vele fietsers die daar passeren bekeken. De Fietsersbond doet momenteel verder onderzoek naar de beste fietsroutes voor leerlingen van de VO-scholen in de gemeente Bergen op Zoom. 

De resultaten daarvan worden besproken met de scholen en met de professionals van de gemeente. Piet C. Bruys legt uit: “Namens de Fietsersbond hdeed ik de afgelopen tijd langdurig waarnemingen nabij het smalle deel van de Halsterseweg, tussen rotonde Vogelenzang en de Leeuwstraat. Het viel opnieuw op hoeveel verkeersbewegingen er daar dagelijks zijn. Geheel los van de ALDI-kwestie vroeg ik me af hoe dat komt.” 

Infrastructuur Halsteren

Daartoe onderzocht/verkende hij de huidige infrastructuur van Halsteren. “Voor 12.000 mensen, 5120 gezinnen met in totaal 6650 auto’s is die infrastructuur voor de ontsluiting van woonkernen ‘matig’ te noemen. Halsteren verdient beter. De landschappelijke ligging is van grote invloed. Halsteren ligt tussen de hoofdwegen A4, de steeds drukker wordende Randweg Noord, de Eendrachtsweg en de Nieuw Beijmoerseweg. Daarnaast is de Steenbergseweg (+  Halsterseweg) een zeer belangrijke verkeer-as.” 

Woon-werkverkeer

Halsteren ligt op de Brabantse Wal als het ware bekneld tussen de unieke polders aan de westzijde en het zeer bijzondere inundatie-gebied aan de oostzijde en de vier genoemde hoofdwegen. De ontsluiting van het dorp in zuidelijke richting gaat grotendeels via de Halsterseweg Noord. 

Bruys: “Dat betreft veel woon-werkverkeer en bezoekersverkeer richting De Zeeland, de Woonboulevard en het centrum van Bergen op Zoom en uiteraard verkeer in relatie met de ondernemingen in Halsteren en ander bezoekersverkeer Halsteren en Bergen op Zoom.”

Beeldpresentaties

Over de huidige infrastructuur maakte hij een beeldpresentatie die op zijn website is te zien. Niet los te zien van de presentatie ‘Halsteren Infrastructuur’ is er ook een aanvullende beeldpresentatie ‘ALDI altijd? slim’ beschikbaar. 

De presentaties zijn bedoeld om samenhang in beeld te brengen. Met name infrastructurele voorwaarden in bestemmingsplannen als het gaat om bedrijven die veel en frequent auto-, fiets- en voetgangersverkeer (gaan) genereren.

Piet C Bruys van de Fietsersbond.
Piet C Bruys van de Fietsersbond.