Kilimanjaro Acht van de Vrienden van Bokki (Foto: Gian Fotografie).
Kilimanjaro Acht van de Vrienden van Bokki (Foto: Gian Fotografie).

Vrienden van Bokki op weg naar top

Algemeen

HOOGERHEIDE - Eind oktober 2022 reist een achtkoppige groep naar de voet van Mount Kilimanjaro in Tanzania af. De groep zal uit naam van Vrienden van Bokki de hoogste berg van Afrika (5895 meter) beklimmen. Beetje bij beetje wordt de uitrusting op orde gemaakt en nemen de trainingskilometers toe.

Het enthousiaste gezelschap bestaande uit Jaap van den Akker, Richard van Stel, Cor Akkermans, Mark Almekinders, Sjef Bogers, Niels Adriaansen, Koen van Stel en Thijs de Ron voorziet de sportieve prestatie van een sociale lading.

De klim staat geheel in het teken van de door Vrienden van Bokki gerealiseerde kraamkliniek in het dorp Mowo. 

“In 2019 startte de bouw waar zwangere vrouwen terecht kunnen voor consultatie, bevalling en nazorg voor moeder en kind. Het dorpje Mowo is gelegen op de flank van de Kilimanjaro-berg op ongeveer 1500 meter hoogte. De kliniek is noodzakelijk omdat in het slecht bereikbare gebied, toch zeker in de regentijd, geen andere hulppost aanwezig is”, vertelt Cor Akkermans.

Opening

“De expeditieleden zullen bij de feestelijke opening aanwezig zijn op zaterdag 29 oktober aanstaande. De kliniek voorziet in een behoefte voor vijf dorpen met in totaal 2200 gezinnen. Niet langer zullen vrouwen de ruim 18 kilometer bergafwaarts naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in het stadje Moshi hoeven af te leggen”, aldus Akkermans, bestuurslid en deelnemer aan de expeditie.

Support

Samen met zeven overige vrienden is hij de laatste maanden serieus in training om fysiek niets aan het toeval over te laten. “Die jonge gasten zijn fit, sterk en lopen op souplesse.  Wij vijftigers moeten zorgen dat we kilometers in de benen hebben. Het gaat de goede kant op en we hebben er vertrouwen in. Grote vraag blijft hoe we reageren op de ongewone hoogte boven de vijf kilometer. Daar schijn je onherroepelijk last van te krijgen. Niemand heeft echter gezegd dat het leuk gaat worden, we gaan het in ieder geval wel proberen leuk te maken”, knipoogt Cor Akkermans.

Project

De opbrengst van de klim komt geheel ten goede aan de inrichting van de kliniek en support in de toekomst! Klimt u een stukje met ons mee? Alles mag, niets moet! Wil je meer lezen over het project? Kijk op:

www.vriendenvanbokki.nl