Varens op historische muur in de Hofstraat, Bergen op Zoom
Varens op historische muur in de Hofstraat, Bergen op Zoom Foto: Louis Mouwen

Natuurexcursie in de binnenstad

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 25 september verzorgt IVN-Groene Zoom een natuurexcursie in de binnenstad van Bergen op Zoom. De excursie is een uitvloeisel van de vorig jaar gerealiseerde IVN-Groene Zoom wandelapp.

Er zal aandacht worden geschonken aan de Zoomvallei, maar de ‘natuurlijke’ nadruk ligt op het overige groen in de binnenstad. Monumenten komen in beeld, die in het ‘groen liggen’, zoals het Gouvernementsgebouw en het Markiezenhof. De excursie start om 10.00 uur op hoek Smitsvest/Garnizoenspad. Deelname gratis, wel aanmelden: www.ivn.nl/groenezoom

Dit historische stadspaleis, daterend uit de 15de eeuw kent drie ‘groenzones’, te weten de FransE tuin en de Beeldentuin, met zijn meer dan opvallende statige bruine beuk, een van de mooiere bomen van onze route en de historische stadsmoestuin. In de moestuin staan we stil bij de voormalige productie van rode kleurstof, die betrekking had op de oude meekrapcultuur. Deze cultuur voltrok zich in onze streken in de 14de tot de 19de eeuw.

Uiteraard komt ook de muurflora, met zijn specifieke varensoorten, aan bod in de Hofstraat op de ongeveer een meter dikke omwallingsmuur van het Markiezenhof.

Ook staan we stil bij de overige monumentale stadsbomen en vragen ons af wat de reden is dat er zo weinig van dit soort bijzondere bomen de stad sieren? Waarom zijn met name platanen, met hun groot formaat bladeren en hun karakteristieke camouflage-achtige schors, zo gewild in steden, zoals óók in onze stad. Verder de vraag in hoeverre loofbomen kunnen zorgen voor verkoeling.

Praktisch:

De wandeling door het Zoomdal, gevolgd door een wandeling door de stad, is te downloaden met de IVN-GZ App.